Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tramvajová smyčka na Zahradním Městě je dokončena. Vlaková zastávka bude v provozu od 24. září

Pražský dopravní podnik (DPP) dokončil stavbu tramvajové smyčky na Zahradním Městě, která má pomoci zvládnout předpokládaný vyšší počet cestujících v důsledku spuštění nové vlakové zastávky Zahradní Město. Ta se otevře 24. září, smyčka začala fungovat již dnes v noci a spolu s jejím spuštěním skončí i výluka tramvají do Hostivaře. U obratiště vzniklo také menší P+R parkoviště. Novinářům to včera řekli zástupci DPP a pražského magistrátu.

Na zastávku Zahradní Město dosud jezdila jen polovina tramvají linky 22, druhá končila na smyčce ve Strašnicích. Nyní všechny spoje pojedou o několik stanic dál až na Zahradní Město, kde se polovina na nové smyčce otočí a pojede zpátky. Do Hostivaře tak bude stejně jako doposud pokračovat polovina spojů 22 a všechny tramvaje 26, obratiště však posílí napojení nové vlakové zastávky na MHD.

Linka číslo 4 bude nově prodloužená ze zastávky Čechovo náměstí až na Kubánské náměstí. Naopak noční linka 99, která dosud jezdila až na zastávku Nádraží Hostivař, pojede jen na Zahradní Město a interval nočních spojů do Hostivaře se tak zkrátí ze čtvrt na půl hodiny.

Smyčka vznikla na místě nepříliš využívaného parkoviště

Smyčka vznikla na místě nepříliš využívaného parkoviště. V oblasti již dříve byla, ale v roce 1987 byla zrušená. Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) bylo hlavním impulsem k jejímu obnovení právě budování nového železničního koridoru a navázaný vznik nové zastávky. „Lidé budou snáze přestupovat a určitě zde vznikne mnohem vyšší potřeba, než byla doteď,“ uvedl. Dopravní terminál posílí i parkoviště P+R s kapacitou 58 míst, kde budou moci lidé zanechat auto a přestoupit na MHD či vlak. Stání na něm je zdarma a je bez obsluhy.

Stavba trvala pět měsíců

Stavba začala v polovině dubna a trvala pět měsíců. Původně avizované náklady na stavbu byly asi 98 milionů korun a podle technického ředitele DPP pro povrchovou dopravu Jana Šurovského nebyly překročeny. Část peněz se podařilo získat z evropských fondů. „I tato stavba byla připravovaná pět let. Pět let přípravy a pět měsíců výstavby. Je to nepoměr, ale zaplať pánbůh, že to máme hotové,“ řekl Šurovský.

Nová vlaková zastávka je spojená s úpravami podjezdu, kvůli kterým od 14. června nejezdily tramvaje v úseku Radošovická a Nádraží Hostivař. Správa železnic (SŽ) u nové zastávky buduje také přestupní uzel v rekonstruovaném podjezdu. Od příštího pátku tam budou stavět autobusy a tramvaje na nových zastávkách s přímým přestupem na vlak.

Nová smyčka se plánuje také u stanice Depo Hostivař

Novou smyčku plánuje hlavní město také u stanice Depo Hostivař, kde lidé budou moci vystoupit z tramvají přímo u výstupu z metra a kde má také vzniknout nová vlaková zastávka. Podle Scheinherra by měl být do konce roku znám dodavatel a příští rok by se smyčka měla začít stavět.

Praha také připravuje stavbu nových tramvajových tratí, z Modřan na Nové Dvory, z Divoké Šárky na sídliště Dědina, z Kobylis do středočeských Zdib, přes horní část Václavského náměstí nebo od Vinohradské kolem hlavního nádraží do Bolzanovy ulice. V červnu začala stavba první části prodloužení tramvajové tratě ze zastávky Sídliště Barrandov do Slivence.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, MHD, správa, tramvaje, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, Zahradní Město, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Hostivař, Pražský magistrát, Adam Scheinherr, Strašnice, Depo Hostivař, Správa železniční dopravní cesty, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tramvajová smyčka na Zahradním Městě je dokončena. Vlaková zastávka bude v provozu od 24. září  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.