Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kdo opraví Libeňský most a jeho okolí? Známo by mělo být do konce roku

Firma, která opraví pražský Libeňský most a přebuduje jeho okolí, by mohla být známá do konce letošního roku. Technická správa komunikací (TSK) dnes uzavřela příjem nabídek od dodavatelů. Vyplývá to z dokumentu TSK. Správa vypsala zakázku na rekonstrukci Libeňského mostu a přestavbu jeho okolí. V řízení vybírá projektanta i stavitele. Oprava je naplánovaná na téměř tři miliardy korun a zahájení prací je zatím naplánováno na rok 2022. Most z roku 1928 nebyl nikdy opravován.

Oprava mostu a přestavba okolí

Do výběrového řízení se podle ČTK přihlásily dvě společnosti, a to Metrostav TBR a sdružení firem Strabag, Eurovia, SMP a Pragoprojekt. Kterou z nabídek TSK vybere, není v tuto chvíli jasné. Proti řízení se navíc odvolala společnost Firesta-Fišer.

Předmětem zakázky je rekonstrukce a přestavba soumostí Libeňského mostu od křižovatky s Dělnickou a Jankovcovou ulicí až po Palmovku. Zakázka se netýká jen soumostí, ale vybraná firma bude pracovat i na obnovení vltavského ramene, vybuduje cyklostezky nebo bezbariérový přístup na most z Rohanského ostrova, který se změní v odpočinkovou oblast. Vystavěn bude takzvaný proplachovací kanál.

Libeňský most z roku 1928 je v havarijním stavu

TSK a město zvolily metodu projekt&build, kdy jedna firma dodá projekt a zároveň práce také provede. Zájemci mohou TSK předkládat své nabídky do 22. února příštího roku a předpokládaný termín podpisu smlouvy s vybranou firmou je podle dokumentu stanoven na konec prvního pololetí 2022. Smlouva bude uzavřena na 60 měsíců.

Libeňský most z roku 1928 je v havarijním stavu. Předloni byl kvůli tomu dočasně uzavřen pro auta a MHD. Letos se při diagnostikách ukázalo, že všechny oblouky vykazují stejnou zatížitelnost jako v době stavby. Minulé vedení Prahy počítalo se zbouráním mostu a jeho nahrazením novou konstrukcí, současné vedení magistrátu ale rozhodlo o opravě.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karelj, Public domain, via Wikimedia Commons

Štítky stavby, silnice, Libeňský most, Praha, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, rekonstrukce, Metrostav, Strabag, Eurovia CS, Pragoprojekt, Palmovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo opraví Libeňský most a jeho okolí? Známo by mělo být do konce roku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.