Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prahu dnes ovládly historické vozy. Odstartoval závod 1000 mil československých

Více než stovka historických automobilů dnes ráno v Opletalově ulici v centru Prahy postupně startuje do závodu 1000 mil československých. Mezi závodními vozy jsou například značky Aero, Praga nebo závodní Bugatti. Při včerejší přejímce vozů to řekl ředitel závodu Miroslav Krejsa. Stejně jako loni letos závod ovlivnila pandemie koronaviru. Účastníci závodu jsou kompletně očkovaní.

Cílem závodníků je co nejvíce se přiblížit průměrné rychlosti 45 kilometrů za hodinu

Podle organizátorů je do letošního ročníku závodu přihlášeno 117 vozů. Podle Krejsy bylo nutné některé zájemce už i odmítat, protože by tomu nestačila maximální kapacita závodu. Neúspěšní zájemci mají přislíbený start v příštím roce.

První vozy se začaly před budovu Autoklubu sjíždět už včera po jedné hodině odpolední. V Opletalově ulici je obdivovaly desítky až stovky nadšenců, někteří se u vozů zastavovali při cestě z hlavního nádraží, další dorazili cíleně na přehlídku automobilových veteránů. Vedle samotné přehlídky aut organizátoři připravili také doprovodný program v podobě módní přehlídky oblečení z 20. a 30. let minulého století a také vzdělávací program s dopravní výukou pro děti v areálu Pedagogické knihovny J. A. Komenského.

Historické vozy vyrobené do roku 1939 závodí v šesti kategoriích podle obsahu válců. Závod má tři etapy. První vede mezi Prahou a Bratislavou, následovat bude slovenská etapa a třetí etapa povede zpět do Prahy před budovu Národního technického muzea. Cestou zpět čeká jezdce zkouška zručnosti. Závod se nejede na maximální rychlost jako původně za 1. republiky, ale jako jízda pravidelnosti s úkolem co nejvíce se přiblížit průměrné rychlosti 45 kilometrů za hodinu. Oproti minulosti už závod nebude dlouhý celých 1000 mil, ale zhruba 1200 kilometrů.

V Praze budou vozy končit svůj závod v sobotu odpoledne

Samotný start začal už dnes v šest hodin ráno, ale probíhá delší dobu. V Bratislavě budou vozy k vidění dnes a zítra od čtyř hodin odpoledne před budovou hotelu Carlton na Hviezdoslavově náměstí. Dojezd aut do Prahy se očekává v sobotu mezi pátou odpolední a sedmou večerní.

Letošní ročník se koná jako připomínka 120. výročí narození automobilového závodníka Bohumila Turka, jehož kariéru ukončila v roce 1935 havárie právě v závodě 1000 mil Československých.

Retro jízda, kterou pořádá Spolek 1000 mil Československých spolu s Veteran Car Clubem Praha, Autoklubem ČR a Design Veteran Car Clubem Bratislava každoročně od roku 2015, obnovuje tradici slavného automobilového závodu ze 30. let minulého století. Rychlostní závod cestovních automobilů se konal na tehdy nejdůležitější domácí silniční trase Praha - Bratislava - Praha a účastníci ji absolvovali dvakrát, celkově tedy téměř 1600 kilometrů.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Praha, Slovensko, hobby, automoto, veteráni, pandemie covidu-19, Bugatti Automobiles, Praga, Bratislava, Jan Amos Komenský, Národní technické muzeum v Praze, Autoklub České republiky, Bohumil Turek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prahu dnes ovládly historické vozy. Odstartoval závod 1000 mil československých  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.