Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Metro bude od poloviny července jezdit opět až do půlnoci

Pražské metro bude od 15. července jezdit opět do půlnoci. Praha, ROPID a dopravní podnik (DPP) se rozhodly provoz metra prodloužit v návaznosti na růst poptávky a počtu přepravených cestujících v metru po 20:00. Od 1. července začne pro linky pražské MHD a autobusové linky PID platit prázdninový jízdní řád. V tiskové zprávě to oznámila mluvčí DPP Aneta Řehková.

Počet cestujících, kteří metrem jezdí večer, roste

Poslední vlakové soupravy na lince A pojedou od 15. července ze stanice Muzeum směrem ke stanici Depo Hostivař v 00:07 a ze stanice Můstek směrem do stanice Nemocnice Motol o minutu později. Na lince B budou vlakové soupravy odjíždět ze stanic Florenc a Můstek v 00:04. Vlak do stanice Háje pojede ze stanice Muzeum na lince C v 00:02 a poslední spoj ve směru Letňany bude z Florence odjíždět v 00:05. Nyní je podle informací na webu dopravního podniku provoz metra ukončen kolem 23:00.

Důvodem pro prodloužení provozu metra je podle Řehkové vzrůstající zájem o přepravu ve večerních hodinách. Počet cestujících, kteří metro využívají v čase od 20:00 do 23:00, podle mluvčí roste. Zatímco v období od 10. do 22. května metrem v daných hodinách cestovalo 475 886 osob, ve srovnatelném období v červnu to bylo o 42 procent více.

Od poloviny července bude upraven také provoz povrchové MHD. Autobusy a tramvaje budou ze svých konečných stanic nově vyjíždět kolem 23:45, přičemž v současnosti to je mezi 23:00 a 23:30. O 45 minut se od 15. července posune i čas prvních rozjezdů nočních tramvajových linek z centrálního přestupního bodu v Lazarské ulici. Noční tramvaje tak poprvé vyjedou čtvrt hodiny po půlnoci.

V provozu bude opět linka Airport Express

Na linku, která přímými spoji propojuje pražské hlavní vlakové nádraží a Letiště Václava Havla, opět vyjedou autobusy od 1. července. Linka Airport Express (AE) tak bude opět v provozu po zhruba 15 měsících. Od loňského 17. března ji autobusy neobsluhovaly kvůli pandemii covidu-19. Autobusy budou na této trase jezdit denně v časech asi od 06:00 do 22:00 a v intervalu 30 minut. DPP na ni bude podle mluvčí nasazovat především autobusy Iveco Crossway, v nichž jsou police pro zavazadla.

Cestující však od poloviny prázdnin musí počítat s navýšením ceny za přepravu. Zatímco do 31. července zaplatí cestující za jednu cestu v AE 60 korun, od 1. srpna to bude 100 korun. Zdraží se také jednorázová jízdenka na tuto linku určená pro děti od šesti do 15 let. Bude stát 50 korun, do konce července to je 30 korun.

Prázdninový jízdní řád začne v pražské MHD a na příměstských a regionálních autobusových linkách PID platit od 1. července. Oproti minulým letům zůstane do 15. července v provozu tramvajová linka s číslem 21. Důvodem jsou výluky tramvají. Opět v plném provozu začnou tramvaje a soupravy metra jezdit od 28. srpna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, MHD, koronavirus, Praha, metro, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Dopravní podnik hl. m. Prahy, městská hromadná doprava, ROPID, Florenc, Depo Hostivař, Letiště Václava Havla, Nemocnice Motol, Letňany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Metro bude od poloviny července jezdit opět až do půlnoci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.