Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dojde ke zpoždění výstavby metra D? Stavební povolení se odkládá na neurčito

Zpoždění zahájení výstavby hrozí metru D. V pátek totiž ministerstvo dopravy (MDČR) zrušilo rozhodnutí z loňského září, které odkládá vydání stavebního povolení na neurčito. Ministerstvo dopravy tak musí případ projednat znovu, uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Metro D by v první fázi mělo spojit Pankrác a Písnici.

Zahájení výstavby metra D se může prodloužit o několik měsíců

Důležité je, aby ministerstvo rozhodlo co nejrychleji, nejlépe do konce června. Pak to neohrozí harmonogram stavby metra. Když to bude déle, tak může být zahájení stavby odloženo v řádu měsíců, klidně až na příští rok. My to bohužel neovlivníme, vše to jde mimo nás a točí se to na státní správě,“ řekl Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Již loni v květnu předal magistrát ministerstvu dokumenty o údajné podjatosti. Odbor drážní a vodní dopravy ministerstva námitku o podjatosti v září zamítlo. Společnost se odvolala. Rozkladová komise MD poté zamítnutí z loňského září zrušila. Celou záležitost nyní bude ministerstvo řešit znovu.

Čtvrtá linka pražského metra má svůj web. Představuje metro D a přináší aktuální informace o jeho výstavbě

Linka metra D, která má propojit Písnici s Náměstí Míru a která by měla sloužit cestujícím od roku 2028, má své vlastní webové stránky. Lidé se na nich dozví zajímavosti ohledně linky metra D, detailní představení trasy, kompletní vizualizaci...

Pražský dopravní podnik chtěl o stavební povolení údajně zažádat letos v květnu. „Vyřešit podjatost je zcela zásadní věc a může se to klidně vrátit do doby, kdy jsme podávali žádost o stavební povolení,“ řekl Jiří Hrnčíř z pražského dopravního podniku (DPP).

Metro spojí v první fázi Pankrác a Písnici

Vedení metropole minulý týden souhlasilo se zahájením stavby prvního úseku metra D na Nové Dvory. Náklady by měly být zhruba 52,09 miliardy korun. Loni  v létě dokončil dopravní podnik část geologického průzkumu. Celý průzkum by pak měl být hotový letos v září.

Trasa metra D je zanesena v územním plánu. Trať v první fázi spojí Pankrác a Písnici

V územním plánu města je kompletně zanesena nová trasa metra D. Díky tomu magistrát může například dokončit nutné směny pozemků a využít okolí budoucích stanic. Změnu územního plánu schválili pražští zastupitelé. Už loni v létě dokončil pražský...

Metro D by v první fázi mělo spojit Pankrác a Nové Dvory, a poté pokračovat až do Depa Písnice. V budoucnu se počítá s výstavbou úseku z Pankráce na náměstí Míru. O tom, kam povede metro z náměstí Míru, zatím nebylo rozhodnuto. Jednou z variant je náměstí Republiky, podle jiné to bude na Žižkov a dále do Vysočan. Předpokládaná cena je s přihlédnutím k letošní aktualizaci 97,79 miliardy korun a investorem je pražský dopravní podnik.

Ohodnoť článek

Foto Dopravní podnik hlavního města Prahy

Štítky ČR, správa, stavby, MHD, metro, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, stavba, stavební povolení, Pankrác, Adam Scheinherr, Praha sobě, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Písnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jasoň Klíma

Tak to by bylo asi desáté zpoždění. Podle původního rozhodnutí příslušných orgánů mělo metro D jezdit už loni z Písnice na Pankrác a měla být zahájena stavba na Náměstí Míru. Nejvíc se protahuje jednání s úřady, které se obvykle hádají vždy až po schválení. Bez všimnutí, že jižní Krč a Modřany jsou nejhůře dostupné lokality z celé Prahy. Nejvíc dává zabrat jednání s vládou a jejími centrálními institucemi. Hanba! Ale brzo budou volby.

Úterý, 15. června 2021, 14:47Odpovědět

Dojde ke zpoždění výstavby metra D? Stavební povolení se odkládá na neurčito  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.