Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Noční linky MHD možná budou mít zkrácené trasy a delší intervaly. Společnost Ropid je však proti

Kvůli úbytku cestujících pražské MHD v souvislosti s opatřeními proti koronaviru by mohl být upraven provoz nočních linek. Některé linky by mohly být zkráceny, prodlouženy by naopak mohly být intervaly mezi linkami. Informace vyplývají z dokumentu, který dnes schválil magistrátní výbor pro dopravu. Tyto změny však nedoporučuje organizace Ropid, která pražskou MHD organizuje. Přinesly by problémy cestujícím a finanční úspora by byla nízká. Výbor je poradní orgán, případné změny musí odsouhlasit vedení Prahy. Kvůli pandemii klesl počet cestujících v noční MHD až o 90 procent.

„Úspora je nízká v porovnání s tím, jaké by byly dopady na cestující.“ 

Mezi projednávanými opatřeními v tramvajové dopravě je zkrácení linky 91 do zastávky Olšanské hřbitovy. Zcela zrušena by byla linka číslo 99.

Pražskou MHD využívá v současné době ve všední dny proti normálu zhruba o 60 procent méně cestujících. Největší pokles je v metru. Největší úbytek cestujících zatím byl loni v březnu.

Autobusy na lince číslo 902, s výjimkou jednoho spoje, by končily na Vítězné náměstí a autobus číslo 906 od Nedvězí v zastávce Mokrá, kde by lidé mohli přestoupit na linku 905. Linky číslo 907, 908, 909, 913 a 916 by měly prodlouženy intervaly z 60 na 120 minut a linka 912 z 30 na 60 minut. Nejely by příměstské noční linky číslo 951 až 960.

Ropid spočítal, že toto opatření by městu přineslo týdenní úsporu 300 tisíc až 900 tisíc korun. Právě výše úspor byla jedním z důvodů, proč se proti návrhu postavili náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) a náměstek ředitele Ropid Martin Šubrt. „Úspora je nízká v porovnání s tím, jaké by byly dopady na cestující,“ řekl Šubrt. Scheinherr zase řekl, že v době pandemie není jasné, jak se bude situace vyvíjet. Také jemu výše úspor nepřipadá dostatečným argumentem.

Intervaly pražského metra se ode dneška prodlouží. Kvůli koronaviru ubylo cestujících

Kvůli nižšímu počtu cestujících jsou od dnešního dne v pražské MHD prodlouženy ve špičkách intervaly metra, a to od 10 do 40 sekund, na každé z linek to bude jinak. Od loňského 25. prosince do odvolání provoz metra končí mezi 22:30 až 23:00....

Někteří členové výboru, včetně jeho předsedy Pavla Richtera (TOP 09), naopak řekli, že město musí dělat něco s tím, že vozy nyní jezdí v noci podle jejich zkušenosti prázdné. S tím nesouhlasil Scheinherr. „Nejde to přepočítávat na počty cestujících, protože to pro nějakou skupinu občanů zajišťuje jedinou možnost dostat se do práce,“ řekl.

Prodloužení intervalů z 30 na 60 a z 60 na 120 minut

Mezi návrhy uvedenými v projednaném dokumentu byly uvedeny ještě výraznější omezení noční MHD. Mezi nimi třeba plošné prodloužení intervalů z 30 a 60 na 60 a 120 minut. U tramvají by byla umazána půlka spojů a interval by se tak prodloužil na 45 minut. Ropid výboru nedoporučil ani tuto variantu. Kromě nepřiměřeně dlouhých intervalů by byly také narušeny vazby na ranní spoje a část řidičů by skončila tzv. na překážkách a musely by být propláceny neodjeté směny. Úspora by dosáhla jen 2,4 milionu týdně.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook PID

Štítky ČR, správa, MHD, koronavirus, Praha, městská hromadná doprava, Adam Scheinherr, Martin Šubrt, Pavel Richter, TOP 09, Praha sobě, Olšanské hřbitovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noční linky MHD možná budou mít zkrácené trasy a delší intervaly. Společnost Ropid je však proti  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.