Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Praha nezruší modré parkovací zóny jako loni. Lidé by měli zůstat doma na home-office, říká primátor Hřib

Praha loni na jaře kvůli koronaviru a nouzovému stavu dočasně zrušila systém parkovacích zón. Letos to však neplánuje. Podle primátora Zdeňka Hřiba je třeba snižovat mobilitu obyvatel a využívat co nejvíce home-office. Lidé, kteří přesto doma pracovat nemohou, by při zrušených zónách mohli do práce vyrazit autem a přispět tak ke snížení počtu kontaktů mezi lidmi.

Právě snížení kontaktů mezi lidmi je jedním z hlavním vládních protiepidemických opatření, jelikož při setkávání se virus může šířit nejsnáze. I proto začala v pondělí platit nová zpřísněná opatření. 

Začíná omezení pohybu: Kde najdete potřebná potvrzení a kam můžete vyrazit?

Vláda kvůli koronavirové pandemii od pondělí na tři týdny výrazně omezí pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář...

Při některých nutných cestách by Pražané mohli využít auta, kde budou sami a nikoho tak neohrozí. Problémem však v tomto případě mohou být placené zóny parkovacího stání, které v hlavním městě jsou.

Pražský magistrát ale podle informací o dočasném zrušení modrých zón neuvažuje.

Záchrance se kvůli zrušeným modrým zónám zhoršil průjezd ulicemi v městských částech, které jsou blíže k centru.

Rozhodujeme se podle názorů odborníků. Hygienická stanice hlavního města Prahy nám nedoporučila zóny placeného stání rušit, protože cílem všech opatření je snížení mobility obyvatelstva. Během první vlny se navíc záchrance kvůli zrušeným modrým zónám zhoršil průjezd ulicemi v městských částech, které jsou blíže k centru,” vysvětlil pro server Novinky.cz důvody pro nezrušení zón primátor metropole Zdeněk Hřib (Piráti).

Praha ke zrušení modrých zón nepřistoupila ani během podzimu, kdy vláda opět vyhlásila nouzový stav a tvrdá opatření. Vít Hofamn, mluvčí magistrátu, tehdy vysvětloval rozhodnutí tím, že „není lockdown, není zastavená ekonomika a neplatí, že by lidé měli být doma”.

Zaměstnanci, u nichž je to možné, by měli mít home-office

Metropole podle Hřiba doporučuje, aby zaměstnanci, u nichž je to možné, využívali práci z domova, čímž se výrazně sníží potřeba cestovat po městě.

O dočasném zrušení modrých zón diskutovalo vedení města na pondělní poradě. Tehdy to neúspěšně navrhl pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) a primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN). „Já bych to klidně podpořil, protože po dobu nejpřísnějších omezení má být minimální mobilita, snížený kontakt s dalšími lidmi. A právě individuální doprava je jistě mnohem bezpečnější z pohledu možného přenosu nákazy než doprava hromadná, která je jinak za normální, neepidemické situace tou preferovanou,” uvedl pro server Novinky.cz Chabr.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Praha, parkování, auta, modré źony, koronavirus, Zdeněk Hřib, primátor, Jan Chabr, Pražský magistrát, Petr Hlubuček, Hygienická stanice hlavního města Prahy, Česká pirátská strana, TOP 09, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha nezruší modré parkovací zóny jako loni. Lidé by měli zůstat doma na home-office, říká primátor Hřib  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.