Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nákladní auta v centru nahradí nákladní elektrokola. V Praze vznikne mikrodepo

V polovině listopadu má v Praze na Těšnově začít fungovat tzv. mikrodepo, sloužící k překládce zboží z dodávek do kontejnerů a poté na nákladní elektrokola, která je dále rozvezou do podniků v centru metropole. Jak stojí v tiskové zprávě magistrátu, cílem je snížit počet nákladních aut, která zajíždějí do historického jádra města. Plán vychází z koncepce tzv. city logistiky, kterou pro město vypracoval Institut plánování a rozvoje (IPR).

První mikrodepo by mělo fungovat ve zkušebním provozu, který město v příštím roce vyhodnotí. O jeho koordinace se postará společnost ekolo.cz. „Lokalita je dopravně dobře dostupná, jelikož se nachází pod pražskou magistrálou, má velké kapacity i skvělé napojení přímo do centra města. Dnes je plocha v pronájmu, který bude koncem měsíce končit," zdůvodnil primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) výběr lokality. Náměstek Petr Hlaváček (za TOP 09) dodal, že město nyní jedná s dopravními společnostmi.

Studii logistiky radní schválili v červnu. Kromě sítě mikrodep navrhla například vytvoření většího množství parkovacích míst v centru vyhrazených pro zásobování, aby se zamezilo parkování na chodnících. Město chce podle studie také podpořit instalaci tzv. balíkomatů a v Malešicích by měla vzniknout železniční vlečka k přepravě komunálního odpadu do spalovny. Napojení na železnici by podle studie mělo město podporovat i v případě budování nových logistických a výrobních areálů a zachována by měla být také překladiště na lodní dopravu v centru metropole.

Autoři | Foto VELKEJ LED / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Štítky doprava, náklad, elektrokolo, Praha, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Těšnov, Adam Scheinherr, Petr Hlaváček, Praha sobě, TOP 09, nákladní automobil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákladní auta v centru nahradí nákladní elektrokola. V Praze vznikne mikrodepo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.