Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Libeňský most prošel zkouškami. Tramvaje už na něm nebudou zpomalovat

Tramvajový provoz na Libeňském mostě vrací do běžného provozu, vozy zde nebudou zpomalovat. Bylo tak rozhodnuto na základě zkoušek, které vyloučily riziko nepřípustných rezonancí konstrukce. Výsledky zkoušek tak umožnily povolit průjezdy tramvají rychlostí až do 50 kilometrů za hodinu.

Ke snížení rychlosti tramvají došlo v roce 2014, kdy panovaly obavy ze stavu Libeňského soumostí. Na jaře roku 2018 TSK provedla podepření rámových konstrukcí na předpolí hlavního mostu přes Vltavu. „Série diagnostických zkoušek započala v roce 2016 a v letošním roce byly provedeny během tří víkendů statické i dynamické zatěžovací zkoušky s maximální zátěží včetně měření chování mostu při přejezdech tramvajových souprav v různých rychlostech,“ vysvětlila mluvčí TSK Barbora Lišková.

Dopravní podnik hl. m. Prahy nyní připravuje změnu režimu pro tramvajové linky 1, 6, 14, 25 a 94. Upravené jízdní řády začnou platit od 8. září.

„Ukázalo se, že most, který 92 let neprošel žádnou zásadní opravou, zvládl tři náročné diagnostiky a nemusí jít k zemi. Na jeho místě tak není třeba stavět nový a drahý most, jak bylo původně rozhodnuto. Jsem rád, že jsme tomuto bourání zabránili. Na základě výsledků diagnostik můžeme také na most po šesti letech konečně vrátit původní rychlost tramvají a 30 000 lidem denně ušetřit jejich čas při přejíždění z jedné strany Vltavy na druhou. Cestování s MHD v Praze bude zase o něco příjemnější. Očekávám, že na Radě hlavního města Prahy v září budeme schvalovat citlivou rekonstrukci Libeňského mostu a vypsání veřejné zakázky,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu a předseda dozorčí rady TSK Adam Scheinherr.

Z výsledků provedených zkoušek vyplynulo, že tramvajové soupravy mohou projíždět po Libeňském soumostí rychlostí do 50 kilometrů za hodinu. Toto konstatování platí pro současný stav drážního svršku.

Ohodnoť článek

Foto TSK

Štítky tramvaje, provoz, zkoušky, Libeňský most, Praha, Vltava, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Adam Scheinherr, Rada hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Libeňský most prošel zkouškami. Tramvaje už na něm nebudou zpomalovat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.