Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Předsedou dozorčí rady dopravního podniku je Hřib, nahradil Scheinherra

Novým předsedou dozorčí rady pražského dopravního podniku se dnes stal náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Ve funkci nahradil bývalého náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě). V uplynulých týdnech složení patnáctičlenné dozorčí rady v pozici valné hromady dopravního obměnili pražští radní. Dopravní podnik je největší městskou firmou v Česku.

Hřib byl v minulém volebním období primátorem, v nově ustavené koalici Pirátů, Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a STAN nyní zastává pozici náměstka primátora pro dopravu. Také v této pozici ve vedení města nahradil Scheinherra, který na dnešním zasedání dozorčí rady na post jejího předsedy rezignoval. Scheinherr a Praha Sobě zamířili po volbách do opozice. Předsedou dozorčí rady bývá obvykle volen radní zodpovědný za dopravu.

Valnou hromadou dopravního podniku je rada hlavního města. Současná koalice provedla ve složení dozorčí rady DPP několik změn a složení odpovídá dohodě mezi koaličními partnery. Piráti podle ní obsadili čtyři místa, Spolu tři a STAN jedno. V radě také podle dohody zasedají zástupci obou opozičních stran. Za ANO to je Ondřej Prokop a za Prahu Sobě pak zůstal ve funkci Scheinherr. Posledních pět míst v radě tvoří zástupci zaměstnanců.

Hřib v uplynulých týdnech několikrát zopakoval, že hlavním úkolem dozorčí rady bude připravit otevřená výběrová řízení na členy představenstva podniku. To se má stát kvůli loňské korupční kauze Dozimetr, kdy v dozorčí radě podniku skončili bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček a bývalý místostarosta Prahy 9 Marek Doležal. V dozorčí radě skončil z vlastního rozhodnutí také Michal Zdeněk, jehož rezignace s kauzou přímo nesouvisela.

Členové dozorčí rady dopravního podniku pobírají odměnu, která podle webu činí 29 tisíc korun měsíčně pro předsedu, 27 tisíc pro místopředsedu a 25 tisíc pro řadového člena. Pokud je člen zároveň městským radním nebo jiným pro svou funkci uvolněným zastupitelem, nedostává odměnu žádnou. Hřib dříve řekl, že by rád změnil systém odměňování tak, aby peníze pro členy rady závisely na práci a účasti na jednáních.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Zdeňka Hřiba

Štítky dopravní podnik, dozorčí rada, Hřib, Scheinherr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předsedou dozorčí rady dopravního podniku je Hřib, nahradil Scheinherra  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.