Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nejrizikovější křižovatkou v Česku je I.P. Pavlova. Za dva roky tam řidiči bourali stokrát

Záznamy dopravních nehod za poslední dva roky prokázaly, že křižovatkou, kde se nejvíc bourá, je pražská I.P. Pavlova. Došlo tam ke 103 nehodám, při kterých se zranilo třináct lidí. Nejčastější příčinou byl nesprávný způsob jízdy.

Nejčastěji řidiči nedají přednost

Data o nehodách z celé republiky sbírají analytici webu Portál nehod. V přehledu vybrali v každém kraji křižovatku, kde za poslední dva roky došlo k nejvíce nehodám. Většinou je jejich příčinou nepozornost řidičů a nerespektování pravidel silničního provozu.

„Nejčastějšími příčinami jsou podle analýzy Portálu nehod nedání přednosti, ať již proti příkazu dopravní značky Dej přednost, nebo při odbočování vlevo, nedodržení bezpečné vzdálenosti za vozidlem, jízda na červené světlo a dalším častým důvodem je i situace, kdy se řidič plně nevěnoval řízení vozidla,“ uvedl na webu Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je autorem a provozovatelem Portálu nehod.

Způsobili škody za patnáct milionů

Smutné první místo drží s obří náskokem I.P Pavlova v Praze 2. Řidiči tu bourali 103krát a způsobili škodu za patnáct milionů korun. Pro porovnání, druhá křižovatka ulic Přístavní a Předmostí v Ústí nad Labem zažila za stejnou dobu 35 nehod za čtyři miliony.

Důvody jsou podle portálů křížení magistrály s velmi hustým provozem s kolmou Ječnou ulicí a tramvajovou dopravou, nervozita řidičů spěchajících v ranní špičce do práce a častá nepozornost, kdy se věnují například mobilním telefonům.

„Řidiči by zde měli být nejen maximálně obezřetní. Pokud by se totiž plně věnovali řízení, dodržovali odstupy atd., pomohlo by to ke snížení počtu nehod, k nimž zde dochází,“ dodal Chalas.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Czech Wikipedia user Packa, CC BY-SA 2.5 <>, via Wikimedia Commons

Štítky Portál nehod, I.P. Pavlova, statistiky, škoda, řidiči, auta, nehody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejrizikovější křižovatkou v Česku je I.P. Pavlova. Za dva roky tam řidiči bourali stokrát  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.