Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé přes Lítačku nově zaplatí parkování a vyhledají optimální trasu

Řidiči, kteří parkují v ulicích Prahy, budou moci své parkování nově zaplatit přes aplikaci městské hromadné dopravy Lítačka. Uživatelé Lítačky si budou moci v systému navíc nově vyhledat trasu, která kombinuje způsoby dopravy. „Jednoduše a chytře parkovat ve městě prostřednictvím aplikace PID Lítačka teď může úplně každý. Stačí si stáhnout aplikaci do mobilu a vybrat jednu z platebních metod. Jedná se o další významný krok v digitalizaci služeb, které město nabízí občanům,“ uvedl v tiskové zprávě pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Placení parkování přes Lítačku

V mobilní aplikaci Lítačka najdou uživatelé novou funkci parkování. Ta umožňuje platby, a to jak platební kartou, tak i přes aplikace Apple pay nebo Google pay. „Již nyní je placení parkování přes mobilní aplikace stále populárnější namísto automatů. Tímto chceme řidičům parkování více zkomfortnit a zatraktivnit přestup na MHD. Zároveň aplikace umožňuje snadné prodloužení parkovného bez nutnosti vracet se k vozidlu,“ vysvětlil v tiskové zprávě náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Uživatel si může v aplikaci uložit SPZ a aplikace ho upozorní na vypršení lhůty parkování, lidé si tak mohou snadno prodloužit. V mapě aplikace lze také vidět zóny a k nim vztažené ceny za parkování.

„Možnost zaplatit parkování přímo v aplikaci je dalším mezikrokem k naplnění našeho cíle, abychom z aplikace PID Lítačka vytvořili univerzální nástroj, který usnadní přepravu v metropoli a jejím okolí. Během letošního roku bychom rádi představili další novinku, na které teď intenzivně pracujeme. Souvisí s volitelným rozšířením možností najít optimální trasu pomocí kombinace různých dopravních prostředků a módů,“ uvedl generální ředitel OICT Tomáš Barczi.

Nová funkce vyhledání ideální trasy

Mobilní aplikace PID Lítačka umožní vyhledat aktuální dopravní spojení podle polohy a zároveň doporučuje i druh jízdenky, který pro zvolenou cestu uživatel potřebuje. „Chceme usnadnit cestování obyvatel ve městě pomocí kombinace různých dopravních způsobů," uvedl Hřib. „To znamená ne jenom s MHD, ale kombinovat to také se sdílenými auty, sdílenými koly, skútry," doplnil.

„V tuto chvíli hledáme dobrovolné testery, kterými otestujeme novou generaci vyhledávání spojení v aplikaci PID Lítačka," řekl Hřib. Podle něj Praha zveřejní na sociálních sítích odkaz na registrační formulář, kde prvních tisíc dobrovolníků, kteří jsou zároveň uživateli androidu, získá přístup k zatím neveřejné verzi plánovače trasy. Na funkci pro mobilní operační systém iOS se podle Hřiba zatím pracuje.

Ohodnoť článek

Foto Ivo Spisar

Štítky Lítačka, parkování, aplikace, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé přes Lítačku nově zaplatí parkování a vyhledají optimální trasu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.