Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V pražských autobusech ode dneška fungují bezhotovostní jízdenkové terminály

Pražský dopravní podnik dnes ve všech autobusech spustil možnost zakoupení jízdenky bezhotovostně přes samoobslužné terminály. Podnik jich od podzimu nainstaloval 1200 kusů do všech svých autobusů, elektrobusů a trolejbusů. Terminály v autobusech mají stejné funkce jako přístroje v tramvajích nebo vestibulech metra. Stroje nefungují po vzoru Brna nebo Ostravy, kde cestující přiloží kartu při nástupu a při výstupu. V Praze to zatím tímto způsobem nejde kvůli složitosti dopravního systému, a tak terminály stále tisknou papírové jízdenky.

V každém pražském autobusu, elektrobusu nebo trolejbusu cestující zaplatí kartou

V každém autobusu, elektrobusu nebo trolejbusu pražského dopravního podniku jsou u druhých dveří nově umístěny oranžové samoobslužné terminály Stejně jako přístroje v tramvajích a vestibulech metra jsou terminály v autobusech vybaveny barevným grafickým dotykovým displejem a nabídkou v českém, anglickém a německém jazyce.

„Každému se stalo, že na poslední chvíli hledá trafiku a shání jízdenku. To již nebude nutné, protože ode dneška si cestující můžou sami pohodlně koupit jednorázové jízdenky nejen v tramvajích, ale už i v autobusech. Výhodou terminálů je i menu v několika jazykových mutacích, což ocení zahraniční turisté. Snažíme se tak poskytnout cestujícím co největší komfort a co nejméně stresu při nákupu jízdenky, tu již není nutné ani dále označovat,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady podniku Adam Scheinherr (Praha sobě).

Nákup mohou cestující zaplatit pouze bezhotovostně

Cestující si v terminálech mohou kupovat jízdenky pro jednotlivé jízdy i krátkodobé jízdenky pro spoje na území Prahy, tedy pásma P, B a 0, a to jak na jízdu na 30 či 90 minut nebo na 24 hodin, včetně varianty zlevněného jízdného. Nákup mohou cestující zaplatit pouze bezhotovostně, tedy jakoukoliv platnou debetní nebo kreditní kartou asociací Europay, MasterCard nebo Visa.

„Dnešním dnem jsme zaplnili poslední bílé místo ve vybavenosti vozidel DPP samoobslužnými jízdenkovými terminály. Od dnešního jsou také ve všech autobusech, elektrobusech a trolejbusech DPP. Do provozu budou nabíhat postupně během dnešního dne, 100% funkčnost můžeme garantovat od zítřejšího ranního výjezdu. Je to další krok k pohodlnějšímu cestování v pražské MHD i pro ty, kteří si z různých důvodů kupují jízdenky pro jednotlivou jízdu či krátkodobé jízdenky. Pevně věřím, že přispějí k dalšímu snížení počtu takzvaných černých pasažérů, a že se stanou alespoň tak oblíbenými a využívanými jako v tramvajích,“ uvedl ve zprávě pro novináře předseda představenstva a generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

Papírovým jízdenkám zatím neodzvonilo

Jízdenku, kterou terminál po zaplacení vytiskne, už si cestující nemusejí označovat, datum a čas začátku její platnosti je na ní vytištěno. Po vzoru Brna nebo Ostravy, kde cestující nedostanou jízdenku, ale jen přiloží kartu při nástupu a výstupu, to v Praze zatím nejde.

„Tato záležitost není v kompetenci dopravního podniku, ale spíš ROPIDu, protože systém pražské dopravy musí umožnit přestupy na příměstské linky, ale i na vlaky různých dopravců. Zatím by systémy ostatních dopravců neumožňovaly kontrolu jízdenek. Když to srovnám s Brnem nebo Ostravou, tak tam je to skutečně jen městská doprava a daleko méně vozidel. Tím, že pražský systém dopravy je tak velký a složitý, tak s touto úpravou můžeme počítat až někdy v budoucnu. Tyto termínaly však umožňují přeprogramování na ten sofistikovanjěší systém,“ řekl naší redaktorce při dnešním slavnostním spouštění systému na stanici Staroměstská vedoucí Jednotky Provoz Autobusy DPP Jan Barchánek.

Tímto krokem zcela končí možnost doplňkového prodeje jízdenek u řidičů na městských autobusových spojích. Ten byl fakticky zrušen už během pandemie. Výjimkou je jen linka Airport Expres se specifickým tarifem a samozřejmě všechny příměstské autobusové spoje PID, kde prodej jízdenek u řidiče za hotové i bezhotovostně pokračuje beze změn. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky doprava, autobusy, MHD, terminály, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražských autobusech ode dneška fungují bezhotovostní jízdenkové terminály  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.