Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Koloběžky míří na zimu do depa. V ulicích se znovu objeví při oteplení

S příchodem chladného počasí a sněhové nadílky do Prahy provozovatelé sdílených elektrokoloběžek postupně snižují maximální možnou rychlost svých strojů nebo je ukládají k zimnímu spánku. O druhém prosincovém víkendu stáhla platforma Bolt svoje sdílené koloběžky z ulic českých měst včetně Prahy. Znovu se v provozu objeví až při oteplení, což však může být už například v lednu.

Jízda na elektrokoloběžkách v zimních podmínkách je riskantní

„Za současné situace, kdy sněhová nadílka ztěžuje i automobilovou dopravu, nepovažujeme za nutné ani rozumné, nadále udržovat flotilu našich koloběžek v provozu. Lidé je v tomto počasí využívají mnohem menší měrou, ale hlavně může být jízda na koloběžce na sněhu či náledí poměrně riskantní,“ vysvětlila v tiskové zprávě manažerka veřejné politiky pro službu mikromobility ve společnosti Bolt Lucie Krahulcová.

Jízda na koloběžkách v zimních podmínkách je podle Krahulcové riskantní i navzdory všem bezpečnostním prvkům, mezi které patří například takzvaný začátečnický mód, který snižuje maximální rychlost na patnáct kilometrů v hodině. „Bezpečnost našich uživatelů je pro nás nejvyšší prioritou,“ dodala manažerka veřejné politiky.

Lime snižuje koloběžkám rychlost a sleduje denní využití koloběžek

Zelené koloběžky Boltu se v ulicích Prahy opět objeví při výrazném zlepšení povětrnostních podmínek. Bude to nejpozději v březnu, ale mohlo by to být také už během ledna.

Další provozovatel sdílených elektrokoloběžek v Praze, společnost Lime, se stažením strojů vyčkává až do doby, než na nich kvůli špatnému počasí bude jezdit jen málo lidí.

„Během zimních měsíců aktivně sledujeme denní využití koloběžek a jakmile se sníží pod námi akceptovatelnou hranici, tak koloběžky stahujeme,“ vysvětlil naší redakci Václav Petr ze společnosti Lime a doplnil, že když napadne sníh nebo je náledí, snižují pracovníci Lime maximální možnou rychlost koloběžek na dvacet kilometrů na hodinu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin2035, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Štítky sníh, zima, počasí, koloběžky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koloběžky míří na zimu do depa. V ulicích se znovu objeví při oteplení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.