Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stanice metra Jiřího z Poděbrad se kvůli opravám zavře v půlce ledna

Pražský dopravní podnik kvůli výměně eskalátorů a stavbě výtahů uzavře 14. ledna pro cestující stanici metra A Jiřího z Poděbrad. Informovala o tom mluvčí podniku Aneta Řehková. Stanice by se měla znovu otevřít po výměně eskalátorů v listopadu příštího roku, výtahy mají být zprovozněny na konci druhého čtvrtletí roku 2024. Ražbu dvou výtahů zahájily firmy Strabag a AŽD Praha loni v září, oprava vyjde podle dřívějších informací na 1,29 miliardy korun.

Uzavřou se i chodníky

Stanice Jiřího z Poděbrad podle informací DPP funguje bez zásadnější rekonstrukce a modernizace od roku 1980. Po modernizaci bude 47. bezbariérovou stanicí z celkem 61. Dělníci nyní dokončují ražbu svislých výtahových šachet, které prorazí do stanice v polovině ledna, kdy bude nutné prostory uzavřít. Dělníci již pracují i ve stanici, kde nyní demontují podhledy a vyměňují poškozené kamenné obklady.

V době uzavírky stanice bude nutné také uzavřít chodníky v přilehlé části Vinohradské a Slavíkovy ulice, které budou součástí oplocené plochy zařízení staveniště, a přibližně o 50 metrů severním směrem bude posunuta zastávka autobusové linky 101 ve Slavíkově. Další detaily o omezeních v souvislosti s výstavbou DPP zveřejní po Novém roce.

Na Klárově je tajná stanice metra. Propojení s trasou se nikdy nedočkala

Fakt, že na Klárově existuje tajný podzemní objekt, poprvé vyplaval na veřejnost s povodněmi v roce 2002. Stojí tam už od začátku 60. let. Dodnes je ale téměř nemožné se do objektu dostat, a historie objektu je navíc stále plná tajemství.

Další opravy proběhnou na Floře nebo na Hradčanské

Po dokončení prací v roce 2024 budou podle dosluhujícího náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) následovat úpravy okolí stanice. „Navážou práce na povrchu rekonstrukcí Vinohradské ulice, včetně bezbariérového okolí stanice i tramvajových zastávek," uvedl.

Pražský dopravní podnik chystá opravy dalších stanic metra. Na trase A to jsou například Flora, Hradčanská nebo Želivského. Dokončena byla oprava vestibulu a výměna eskalátorů ve stanici metra B Anděl ve výstupu směrem Na Knížecí. V uplynulých letech byly opraveny například stanice metra B Jinonice a na trase C Opatov. DPP průběžně také vyměňuje pražce na lince C, modernizuje zabezpečovací zařízení a vyměňuje stropní desku ve stanici metra C Florenc.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pražská integrovaná doprava

Štítky MHD, stavby, opravy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanice metra Jiřího z Poděbrad se kvůli opravám zavře v půlce ledna  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.