Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Trolejbusová trať z Palmovky je dokončena, v provozu ale bude jen o víkendech

Už od zítřka se budou moci cestující dostat z Palmovky před Letňany do Miškovic trolejbusem. Nová trať prošla kolaudací a dnes na ni vyjel zkušební trolejbus. Dopravní podnik má zatím k dispozici ale jen jeden vůz, ostatní se ještě vyrábí.

Trolejbus číslo 58 má nahradit autobus 140. „Jsme rádi, že jsme se té jedné autobusové linky, dieselového autobusu, zbavili,“ uvedl na tiskové konferenci starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) bude trolejbus kromě okolí příjemnější i pro cestující. Bez emisní vůz je totiž méně hlučný, má nižší vibrace a jízda jím je plynulejší.

Stavba trolejbusové trati z Veleslavína na letiště začne v lednu

Pražský dopravní podnik plánuje v lednu zahájit stavbu trolejbusové trati z Veleslavína na letiště. Podnik již začal ve svých garážích v Řepích s přípravnými pracemi pro výstavbu měnírny a nabíjecích míst pro až 21 tříčlánkových bateriových...

Na pravidelné cestování si lidé ale ještě počkají. „Je to pro nás nový projekt a proto si musíme trolejbus půjčit. Trolejbusy jsou ve výrobě a doufám, že na začátku příštího roku už se budeme moci vozit našimi trolejbusy, kterých bude patnáct,“ informoval Scheinherr.

Trať, která vede z Palmovky přes Prosek, Letňany, Čakovice až do Miškovic, zkolaudovali minulý týden. Trolejbus na ní ujede dvanáct kilometrů, troleje jsou ale jen asi na polovině. Zbytek trolejbus ujede na bateriový pohon. „Trolejové vedení se používá hlavně v částech, které jsou do kopce nebo v pomalých úsecích. Přitom se baterie nabíjí a pohon je silnější,“ vysvětlil Scheinherr.

Kromě instalace trolejí hlavní město ve spolupráci s Technickou správou komunikací rekonstruovalo několika ulic a silnic. „Před dvěma týdny byla například dokončena oprava Prosecké ulice, v minulém roce Tupolevovy ulice,“ dodal Scheinherr.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky trolejbus, Palmovka, Miškovice, trať, autobus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Trolejbusová trať z Palmovky je dokončena, v provozu ale bude jen o víkendech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.