Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Charkově už vozí cestující první tramvaj z Prahy

Válkou poničeným východoukrajinským městem Charkov ode dneška jezdí první tramvaj, kterou městu nedávno daroval pražský dopravní podnik. "Je to velká podpora našeho města, protože ruští agresoři nám zničili mnoho techniky - tramvaje, trolejbusy, autobusy. A tramvaje jsou dopravní prostředky, které mají Charkované velmi rádi," řekl starosta Ihor Terechov, který se dnes zúčastnil první jízdy pražské tramvaje.

Město opravuje i své poškozené tramvaje

Česká tramvaj vyrazila s pasažéry dopoledne z Jižního nádraží a zamířila na Třídu vítězství. Na cestu se vypravila přesto, že krátce předtím vydaly úřady varování před hrozbou ruského vzdušného útoku.

„Každý týden budeme na trasy posílat nové tramvaje," řekl Terechov. Praha už dříve oznámila, že Charkovu věnuje celkem dvacet vozů, osm z nich už podle ředitele dopravního odboru charkovské radnice Ivana Kuzněcova dorazilo. Podle starosty Terechova město opravuje také své tramvaje, které poškodilo ruské ostřelování.

„Celkem bylo poničeno 140 tramvaji, 36 z nich nelze opravit. Takže ta pomoc, kterou dostáváme od partnerů z Česka, je velmi významná. Mnohokrát za ni děkujeme," řekl dále novinářům charkovský starosta.

Praha poslala na Ukrajinu první čtyři darované tramvaje

Dopravní podnik hlavního města ve čtvrtek naložil čtyři tramvaje, které putují do ukrajinského Charkova. Celkem Praha Ukrajině daruje dvacet tramvají a dva autobusy. Naložení hradil dopravní podnik, přepravu a celní výdaje ukrajinská strana.

Tři trolejbusy darovalo i Brno

Do Charkova z Prahy zamířily ve druhé polovině října první čtyři tramvaje typu T6A5, které byly při obnově pražského vozového parku vyřazeny. Jejich přepravu zajistila organizace Člověk v tísni. Charkovský dopravní podnik si poté musel tramvaje upravit, mimo jiné bylo zapotřebí změnit rozchod kol, protože na Ukrajině se používá širší než v Praze. „Úprava jednoho vozu trvá zhruba týden a půl, pokud máme odborníky a materiál," vysvětlil Kuzněcov.

„V současné době už po Charkově také jezdí šest autobusů darovaných Plzní," upozornil Kuzněcov a dodal, že sedmý vůz čeká na certifikát a do ulic by měl vyrazit příští týden. „Plzeň nám darovala také dva trolejbusy, na ty čekáme. Tři trolejbusy pak budeme mít z Brna," dodal ředitel dopravního odboru.

Kuzněcov rovněž upozornil na důležitou roli autobusů v současné době, jelikož ruské invazní síly v posledních týdnech útočí na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a země má problémy s dodávkami elektrického proudu. „Proto potřebujeme autobusy. Jsou jediné, které mohou jezdit bez elektřiny. Proto jsme Čechům a městu Plzni velmi vděční. Je to velká pomoc," dodal Kuzněcov. Ruské útoky podle něj poničily také řadu charkovských autobusů, trolejbusů i metro.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik hl. m. Prahy

Štítky Ukrajina, pomoc, tramvaj, Charkov, dopravní podnik, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Brno, Plzeň, Člověk v tísni, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Charkově už vozí cestující první tramvaj z Prahy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.