Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Praze budou znovu jezdit trolejbusy. První vyjel dnes z Letňan do Čakovic

Praha v sobotu po přesně padesáti letech obnovila provoz trolejbusů v hlavním městě. První zkušební linka bude fungovat mezi Letňany a Čakovicemi, přibývat mají ale postupně i další. Při příležitosti slavnostního zahájení připravil Dopravní podnik pro zájemce speciální okružní jízdy historickými vozy, které budou probíhat celý víkend.

Obnovení přišlo přesně po padesáti letech

Termín zprovoznění linky nezvolila Praha náhodně, na sobotu vychází rovnou dvě trolejbusová výročí. Poslední pražský trolejbus totiž vyjel přesně před padesáti lety, v noci z 15. na 16. října roku 1972. Zároveň uplynulo pět let ode dne, kdy Dopravní podnik spustil zkušební provoz trolejbusů v Prosecké ulici.

Trasa Letňany - Čakovice bude zatím fungovat ve zkušebním provozu, jezdit bude jen o víkendech. Časem se ale má stát součástí linky 58, která povede z Palmovky až do Miškovic právě přes Letňany a Čakovice. Nahradí tak stávající autobusovou linku číslo 140.

Oficiálního zahájení provozu se zúčastnil například náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN), podle kterého bylo zrušení trolejbusů velkou chybou. „Návrat je součástí Plánu udržitelné mobility, má souvislost s klimatickým plánem a je součástí strategie města, jak být rozumný, udržitelný a podporovat hromadnou dopravu,“ vysvětlil, proč se po pěti dekádách vrací. „Těším se na další linky, například na letiště. Bude jich určitě spoustu,“ uvedl na zahájení. V plánu je zatím linek 12, druhá na řadě má nahradit autobus číslo 119.

Na jaře by mohl začít ostrý provoz linky

Za Dopravní podnik se zahájení zúčastnil jeho generální ředitel Petr Witowski a technický ředitel Jan Šurovský„Trasa Letňany - Čakovice jsou drobný střípek, a to nejenom trasy 58, ale i co se týče budoucnosti trolejbusů. Kromě 58 intenzivně pracujeme i na lince 119, kterou bychom chtěli zahájit v listopadu. Co se týče této konkrétní trasy, tak pevně věříme, že někdy během jara příštího roku ten zkušební provoz konvertujeme na provoz ostrý,“ vysvětlil Witowski. Na jaře by podle něj na trase měly začít jezdit nové kloubové trolejbusy, které vyrobí společnost SOR. Prozatím bude provoz linky zajišťovat vůz půjčený z Hradce Králové.

Šurovský zmínil, že Dopravní podnik věnoval velkou pozornost rozmístění stožárů, které právě dříve některým obyvatelům překáželo. „Celou trať máme navrženou kombinačně na ježdění s bateriovým vozidlem. To znamená, že trať z drátů je jenom v určité části a je to prostřídané s úseky, kde dráty nemáme, podotkl Šurovský. Dá se říct, že ten moderní trolejbus, tedy ten trolejbus 2.0 – nebo možná spíš 4.0, protože byly i různé rané historické záležitosti – funguje tak, že kombinuje výhody původního trolejbusu a klasického bateriového elektrobusu.

Během víkendu se veřejnost může svézt historickými trolejbusy Tatra T 400/III, Škoda 8 Tr, Škoda 9 Tr HT 28, Škoda 14 Tr 08/6 a Škoda 21 Tr ACI. Okružní jízdu z Letňan do Čakovic projedou za 15 minut, jediná nástupní i výstupní zastávka bude ale právě v Letňanech. Vozy budou vyjíždět každou hodinu, a to v sobotu od dvanácti do pěti a v neděli od devíti do pěti hodin. Lístky k zakoupení na internetu už jsou vyprodané, zájemci si je ale mohou zakoupit v doprodeji na místě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky MHD, doprava, trolejbus, Praha, Letňany, Čakovice, dopravní společnost, Petr Witowski, jaro, Petr Hlaváček, Starostové a nezávislí, Palmovka, Miškovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze budou znovu jezdit trolejbusy. První vyjel dnes z Letňan do Čakovic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.