Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do ulic Prahy se po pěti dekádách vrací trolejbusy

Do ulic hlavního města se po pěti dekádách vrací trolejbusy. Dopravní podnik plánuje v sobotu 15. října zahájit zkušební provoz trolejbusové linky z Letňan do Čakovic. Vedení Prahy spolu s dopravním podnikem chce kvůli zlepšování kvality ovzduší postupně rozšiřovat počet jak trolejbusů, tak elektrobusů.

Zkušební provoz je i pro veřejnost

V sobotu 15. a v neděli 16. října proto dopravní podnik připravil také speciální okružní jízdy historickými trolejbusy. Tatra T 400/III, Škoda 8 Tr, Škoda 9 Tr HT 28, Škoda 14 Tr 08/6 a Škoda 21 Tr ACI. Trasou z Letňan do Čakovic projedou za 15 minut, zastavovat na zastávkách ale nebudou. Nastupovat i vystupovat se bude v Letňanech, v severní části směrem k výstavišti na levém nástupišti.

Jízdenky si lidé mohou koupit zde.

O víkendu si za klasické jízdné mohou lidé vyzkoušet i cestu plánovanou linkou 58 v trolejbusu Škoda 30 Tr, který zapůjčil dopravního podnik Hradce Králové.

Jízdy v sobotu začínají kolem poledne, v neděli po deváté hodině. Oba dny končí kolem páté odpoledne.

Trolejbusy by měly jezdit i na letiště

V budoucnu by měla být elektrifikována například autobusová linka 119 z Veleslavína na Letiště Václava Havla. Poslední trolejbusová linka v metropoli ukončila provoz v roce 1972.

Dopravní podnik letos v lednu zahájil stavbu trolejbusové trati, která začne už na Palmovce a povede přes Prosek a právě Letňany do Čakovic. Po nové trati bude jezdit trolejbusová linka číslo 58, která nahradí autobusovou linku 140. Trolejbusy budou z trolejí napájeny asi polovinu trati, zbytek pojedou na baterii. V minulosti už bylo vybudováno trolejové vedení v Prosecké ulici, které budou vozy v budoucnu využívat.

Praha s dopravním podnikem chystá elektrifikaci dalších linek. Trolejbusy by měly jezdit například na zmíněné lince 119 na letiště v Ruzyni. Elektřinou poháněné vozy by měly jezdit i na linkách 131, 134, 137, 176 a 191.

Do ulic Prahy trolejbusy vyjely v srpnu 1936. První linka vedla z tramvajové vozovny Střešovice přes Ořechovku a Hanspaulku ke kostelu svatého Matěje nedaleko Šárky. Poslední trolejbusová linka, která jezdila na Strahov, ukončila provoz na podzim roku 1972.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik hl. m. Prahy

Štítky dopravní podnik, trolejbus, trať, zkušební provoz, ovzduší, Praha, dopravní společnost, Letňany, Čakovice, Škoda 14Tr, Škoda 8Tr, Letiště Václava Havla, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do ulic Prahy se po pěti dekádách vrací trolejbusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.