Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

U Prahy vykolejil vlak. Policie evakuuje obyvatele z okolí místa neštěstí

, aktualizováno 11. října 2022, 10:40

Mezi Poříčany a Nymburkem v pondělí odpoledne vykolejila lokomotiva nákladního vlaku. Nehoda zastavila provoz na koridoru mezi Prahou a Kolínem. Dva lidé se při nehodě lehce zranili, řekl mluvčí středočeské záchranné služby Marek Hylebrant. Podle informací Správy železnic projel nákladní vlak návěstidlo, řekl mluvčí Dušan Gavenda.

„Strojvedoucí nákladního vlaku ČD Cargo nerespektoval návěst Stůj a nedovoleně vjel do stanice Poříčany“

„Na místě jsou složky integrovaného záchranného systému," uvedl včera večer mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Na boku skončila lokomotiva. Na místo ihned přijeli vyšetřovatelé, kteří začali zjišťovat příčinu nehody. Následovat bude vyprošťování vlaku.

„Policie místo nehody dokumentuje i za pomocí dronu," uvedl včera večer středočeský policejní mluvčí Pavel Truxa.

Vlak, který vykolejil, převážel nebezpečné látky benzen a benzol. „Aktuálně probíhá vyšetřování nehody, nicméně podle prvotních informací strojvedoucí nákladního vlaku ČD Cargo nerespektoval návěst Stůj a nedovoleně vjel do stanice Poříčany. Poškozen byl železniční svršek, trakční vedení a zabezpečovací zařízení. Předpokládaná škoda na infrastruktuře je prozatím vyčíslena na 1,5 milionu korun,“ uvedl dnes v tiskové zprávě pro novináře mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

Kvůli přečerpání nebezpečných látek byli evakuování obyvatelé z okolí

Provoz na koridoru je stále zcela zastaven. „Dálková osobní doprava je mezi Prahou a Kolínem odkloněna přes Lysou nad Labem a Nymburk. Správa železnic operativně zrušila výluky původně plánované na odklonových trasách pro osobní i nákladní dopravu, aby byla pro vlaky dostupná maximální možná kapacita tratí. Cestujícím se za komplikace omlouváme,“ vysvětlil Nevola.

Z havarovaného vlaku hasiči v noci odpojili čtrnáct cisteren, na místě však zůstávají dva převrácené vagóny a lokomotiva. „Před další manipulací je nutné přečerpat nebezpečné látky. K tomu byla nutná evakuace obyvatel v okolí stanice. Na místě zasahují hasiči Správy železnic a společností Unipetrol a Spolana. K vyproštění lokomotivy byly povolány dva kolejové jeřáby. Přečerpávání bylo zahájeno před několika minutami,“ uvedl dnes před desátou hodinou dopolední mluvčí Správy železnic.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa železnic

Štítky doprava, železnice, vykolejený vlak, vlak, Praha, Poříčany, Správa železniční dopravní cesty, havárie, Kolín, Nymburk, ČD Cargo, nebezpečná látka, Unipetrol, Spolana Neratovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Hromádko

No, na té fotce je nákladní vlak jak vyšitý...

Pondělí, 10. října 2022, 19:51Odpovědět

U Prahy vykolejil vlak. Policie evakuuje obyvatele z okolí místa neštěstí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.