Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ruský podnikatel chtěl v Šáreckém údolí stavět resort. Praha 6 plán odmítla až po kritice

Na místě bývalého pražského koupaliště Tichá Šárka plánoval ruský podnikatel Alexej Zacharov resort s několika budovami. I když se jedná o plochu, kde se stavět může jen s omezením, Praha 6 s projektem neměla dlouho problém. Až po kritice místního spolku ho zastupitelstvo odmítlo.

V jezírku by lidé lovili jesetery

Na projekt upozornil na Facebooku spolek Šárecké údolí. Společnost Alexeje Zacharova Great Parkland plánovala ve východní části Šáreckého údolí vybudovat Resort Jeseter s třemi dvoupodlažními budovami a jednou třípatrovou, kde by byla restaurace a kapacita pro dvacet ubytovaných. Jak šestá městská část informovala, v každé ze tří menších měly být dva byty 2+kk, v hlavní budově pak čtyři apartmány.

V jezírku chtěli chovali jesetery sibiřské, které by si mohli klienti odchytit.

Pozemek je ale označen jako S03, který je definován jako plocha s omezenou zastavitelností sloužící rekreaci, oddechu, naučným, poznávacíma sportovním aktivitám v přírodě, které podstatně nenarušují přírodní charakter území a jejichž hlavní součástí je zeleň.

Záměr nebyl projednáván ani v radě městské části, ani v komisi územního rozvoje"

Podle spolku je součástí ochranného pásma Přírodního parku Dolní Šárka a je nezastavitelná. To potvrdil i Městský soud v Praze i Nejvyšší správní soud.

„Alarmující na celé věci je, že odbor územního rozvoje Prahy 6 k záměru vydal celkem tři souhlasná stanoviska. Úkolem odboru, který tehdy patřil do gesce současného starosty Jakuba Stárka, přitom je ochrana zájmů městské části a jejích občanů,“ uvedli Piráti Prahy 6 na Facebooku.

Jakub Stárek (ODS) dokonce předsedovi spolku Davidu Ptáčkovi v emailové komunikaci v září roku 2021 napsal, že se mu projekt „docela líbí“.

„Záměr Jeseter Resortu nebyl projednáván ani v radě městské části, ani v komisi územního rozvoje. Je přitom běžnou praxí, že všechny takto sporné projekty jsou poradním orgánem rady projednávány," vysvětlil předseda zastupitelského klubu Pirátů Ondřej Vykoukal.

Starosta zjišťuje, zda podnikatel není na sankčním seznamu

Na pondělím jednání zastupitelstva pak Zacharovův záměr doplnili na program a odmítli.

„Záměr umístění sportovně-rekreačního areálu nazývaného Jeseter resort odmítáme, protože chceme naplnit požadavky v minulosti akceptované územní studie. Stavíme se na stranu našich občanů a místního spolku, kteří proti projektu také podávají námitky,“ uvedl v tiskové zprávě Stárek.

„Navrhovaný projekt je z našeho pohledu v zásadním rozporu s územním plánem i s oprávněným očekáváním veřejnosti,“ sdělil v tiskové zprávě statutární místostarosta Petr Prokop (STAN).

Podle Šestky ale celý záměr ještě před městskou částí kladně ohodnotily o orgány magistrátu. „Situace se od té doby změnila. Mimo jiné v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině,“ vysvětlil Stárek. Poslal také ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti) dotaz, zda Zacharov není na sankčním seznamu nebo jestli by na něm neměl být.

Podle Pirátů Prahy 6 pozemky v Šáreckém údolí původně vlastnil stát. „Místo aby se ministerstvo financí dohodlo na převodu majetku do rukou hlavního města či městské části, rozhodlo se prodat pozemky v dražbě. Pozemky byly nakonec vydraženy za 14 milionů korun,“ uvedli Piráti ze Šestky.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Spolek Šárecké údolí

Štítky stavba, Šárecké údolí, Jakub Stárek, Tichá Šárka, rada, Jan Lipavský, Petr Prokop, zastupitelstvo, Praha 6, přírodní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ruský podnikatel chtěl v Šáreckém údolí stavět resort. Praha 6 plán odmítla až po kritice  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.