Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tendr na taxislužbu na letišti se zadrhl, nový provozovatel má začít v květnu

Nový provozovatel smluvní taxislužby na pražském letišti, kterým se podle výsledků tendru ze závěru loňského roku měla zhruba od února stát společnost Uber, by měl zahájit provoz od 1. května. Důvodem zpoždění jsou námitky proti průběhu soutěže.

Letiště zatím prodloužilo smlouvu s jedním z dosavadních provozovatelů

„Stále se uskutečňuje standardní proces koncesního řízení podle zákona o veřejných zakázkách. V něm je prostor i pro námitky, které Letiště Praha obdrželo od jednoho z účastníků soutěže a v souladu se zákonem je vypořádalo. Letiště Praha bude v soutěži pokračovat standardním způsobem s cílem zahájit činnost vítězného uchazeče od 1. května," uvedla mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Podle Ekonomického deníku ovšem Uber v soutěži nesplnil zákonné podmínky a osud celého tendru je nejasný.

Letiště stále počítá s tím, že aktuální soutěž na nového provozovatele taxi na letišti zdárně dokončí. Do doby, než nový přepravce převezme svou funkci na letišti, zatím prodloužilo podle mluvčí nájemní smlouvu na prostor před terminály s jedním ze stávajících operátorů taxislužby, kterými byly společnosti TAXI Praha a FIX. Těm vypršely jejich smlouvy na konci letošního ledna.

Uber neprokázal dostatečný vozový park

Podle Ekonomického deníku ovšem Uber v rámci tendru nesplňuje hned několik podmínek stanovených zákonem. Web zmiňuje například neprokázání nedoplatků na daních a zdravotním a sociálním pojištění nebo neprokázání, že disponuje dostatečným vozovým parkem a personálem. Letiště dále podle serveru mělo navíc chybně vyhodnotit nabídku uchazečů, když nesprávně zaokrouhlilo hodnoty nabídek.

Letiště by tak nyní podle Ekonomického deníku mělo znovu vyhodnotit přijaté nabídky. Letiště Praha tyto informace nekomentovalo.

Letiště už v minulosti muselo soutěž na nového provozovatele taxi zrušit po zvážení připomínek ministerstva dopravy i některých uchazečů. Následně prodloužilo smlouvu stávajícím provozovatelům.

Jednou z podmínek je cena stanovená před jízdou

Jednou ze základních podmínek aktuálního tendru je povinnost provozovatele stanovit před každou jízdou konečnou cenu, kterou vypočítá jeho software. Výsledná cena jízdného pak nesmí překročit dohodnutou cenu, a to ani při změně trasy nebo čekání v zácpě.

Provozovatel rovněž musí garantovat požadovanou kvalitu služeb a bezpečnosti, vozový park se stářím maximálně do tří let, reprezentativní chování řidičů, kteří by měli mít alespoň základní znalost angličtiny a plynulou češtinu. Platba pak bude vždy možná i bezhotovostně. Provozovatel také bude muset udržovat dostatečný počet dostupných vozů na letišti podle aktuální poptávky a zajistit i vozy pro handicapované cestující nebo rodiny s dětmi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Letiště Praha

Štítky letectví, MHD, Letiště Praha, taxi, Uber, tendr, zpoždění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tendr na taxislužbu na letišti se zadrhl, nový provozovatel má začít v květnu  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.