Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Modřanský Prior jde k zemi, nahradí ho byty. Piráti Prahy 12 plán kritizují

Zastupitelstvo Prahy 12 schválilo koncesní smlouvu na přestavbu obchodního domu Prior. Znamená to, že na jeho místě vznikne dům, ve kterém budou čtyři patra bytů, dvě patra obchodů a jedno pro kanceláře. Městská část pak od koncesionáře každý rok získá peníze. Podle místních Pirátů je ale bytovka předimenzovaná a služeb není tolik, jako v původním plánu.

Městská část dostane deset milionů každý rok

Prior na Sofijském náměstí funguje od roku 1995 a kromě zrekonstruované přízemní pasáže je technické zázemí stále původní. Jak radnice informovala, sama nemá peníze na opravy, a proto se rozhodla pro rekonstrukci formou spolupráce.

Vybrala koncesionáře, stavební společnost BAK, která na místě polyfunkční dům postaví. „Koncesionář bude mít právo si po splnění podmínek část pozemku odkoupit a následně prodat komerční jednotky a byty třetím osobám. Celková čistá podlahová plocha bude 18 400 metrů čtverečních, bez parkovacích ploch,“ popsala v tiskové zprávě mluvčí městské části Petra Svobodová.

Praha 12 pak každý rok po dostavbě získá minimálně deset milionů, smlouva je na padesát let. Poté objekt zdarma převezme.

Pirátům se nelíbí vybraná architektonická firma

Podle místních Pirátů je ale 164 nových bytů příliš mnoho. „Sídliště v tomto místě neunese stovky dalších obyvatel. I občané vyjádřili názor, že takto zásadní místo v centru čtvrti nemá tvořit bytovka, ale nadále pouze dům se službami a obchody,“ popsal v tiskové zprávě zastupitel a bývalý starosta Praha 12 Jan Adamec (Piráti).

„Navíc, ačkoli bude dům vlastněn Prahou 12, byty nebudou klasicky obecní s dostupným nájmem. Nájem bude komerční, neboť právě z něj bude koncesionář platit městské části minimálně 10 milionů ročně,” dodal Adamec. Bytů na prodej je 88, k pronájmu 76.

Piráti s plánem koncese souhlasí, nelíbí se jim ale málo služeb, které bude nový objekt nabízet. Původně jich podle nich mělo být víc. Výhrady mají i ke spolupráci s architektonickou kanceláří Loxia.

„Ta během vlád ODS na Praze 12 i jinde realizuje jednu zakázku za druhou a ODS se tím ani moc netají. Soutěž pro Prahu 12 připravovali právníci z Rowan Legal a poradci z NEWTON Business Development a Fetters Management, jména těchto společností se často opakují u veřejných zakázek v pražských městských částech, je-li tam u moci právě ODS. Nemůžeme tedy bohužel přípravy smlouvy v poslední fázi hodnotit jako transparentní proces,” uvedl v tiskové zprávě zastupitel Michal Macek (Piráti). Loxia například navrhla i novou budovu radnice Prahy 12, přitom se uvažovalo, že bude umístěna právě v Prioru.

Sami pak navrhli vypracování urbanistické studie okolí Sofijského náměstí ve spolupráci s občany. Koncesionář by se pak vybral na základě této studie. K tomu by ještě chtěli architektonickou soutěž.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 12

Štítky Česká pirátská strana, dům, Jan Adamec, Michal Macek, Prior, byty, stavba, Praha 12

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modřanský Prior jde k zemi, nahradí ho byty. Piráti Prahy 12 plán kritizují  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.