Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z plastového odpadu Pražanů bude olej na výrobu nových plastů

Pražský magistrát uzavře se společností Orlen Unipetrol memorandum, na jehož základě bude firma zpracovávat zbytkový plastový materiál, takzvaný výmět. Novinářům to dnes řekla náměstkyně primátora Jana Plamínková (STAN). Firma by si tak od města měla odebírat plasty, které by jinak skončily v kotlích spalovny. V metropoli se podle odhadu může jednat o několik tisíc tun výmětu ročně. Městská firma Pražské služby (PSAS) již zprovoznila třídící linku plastů.

Část odpadních plastů půjde na olej, ze kterého se vyrobí nové plasty

„Plasty, které občané Prahy vytřídí do žlutých kontejnerů, se některé zpracovávají na granulát, kdy se tak dají zpracovat PET lahve či fólie a další typy plastů. Velká část plastu ale zbývá a vozí se zpět do spalovny, nebo se z nich dělá materiál pro spalování v cementárnách a jiných provozech," uvedla Plamínková.

Firma Orlen Unipetrol hlavnímu městu nabídla, že by od něj výmět odebírala do své nové provozovny, a sice od roku 2024 či 2025. Na své lince bude moct zpracovat až 20 tisíc tun plastů ročně, a to na olej, ze kterého se vyrábějí nové plasty.

PSAS letos v polovině září spustila třídící linku, na níž je schopna vytřídit obchodovatelné plasty, jako jsou PET láhve, a výmět. Linka podle firmy dokáže pokrýt roční produkci plastového odpadu metropole. Podle Plamínkové bude potřeba zajistit odbyt pro 5000 až 7000 tun výmětu. „Praha je pro ně (Orlen Unipetrol) vítaný partner, protože by jim to zajistilo velkou část surovin pro druhotné zpracování. Pražané nebudou mít pocit, že část toho, co vytřídili, skončí ve spalovně," dodala.

Bezdomovci v popelnici a nervózní řidiči. Podívejte se na šichtu pražských popelářů

Ve čtyři hodiny ráno mi zvoní budík a přesně o hodinu později vcházím do areálu Pražských služeb v Proboštské ulici v Dejvicích. V kanceláři fasuju tradiční oranžovo-zelené montérky a na dvoře si podávám ruku s mými novými kolegy. Těmi jsou pro...

Orlen Unipetrol plánuje vyrábět téměř 20 procent petrochemické produkce plastů pomocí recyklace odpadů

Orlen Unipetrol plánuje vyrábět téměř 20 procent petrochemické produkce plastů pomocí recyklace odpadních plastů. Jedním z klíčových projektů při snižování uhlíkové stopy je využít odpadní zdroje pro petrochemickou výrobu. Cílem memoranda s Prahou je spolupracovat na tomto projektu. Majitelem Orlen Unipetrolu je polský koncern PKN Orlen.

„V naší strategii udržitelného rozvoje do roku 2030 jsme se zavázali k plnění postupných cílů na cestě k plné uhlíkové neutralitě, které chceme dosáhnout do roku 2050. Rozvoj a provázání mechanické a chemické recyklace plastového a přírodního odpadu a zejména sestavení uceleného plně funkčního řetězce, ve kterém by efektivně spolupracovali municipality, distributoři odpadu a jeho finální zpracovatelé, jsou jedněmi z klíčových aktivit pro dosažení stanovených cílů," uvedl člen představenstva firmy zodpovědný za výrobu, výzkum a vývoj Tomáš Herink.

Loni svezly PSAS 260 547 tun směsného odpadu, což je zhruba o 3000 tun více než rok před tím. Tříděného odpadu Pražané loni vyhodili meziročně také více, a sice 68 124 tun, kdy do barevných kontejnerů vyhodili 24 729 tun papíru, 16 039 tun plastů a 19 047 tun skla.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky plasty, odpad, olej, výroba, Praha, plast, Unipetrol, Jana Plamínková, spalovna, Starostové a nezávislí, Pražský magistrát, Pražské služby, PKN Orlen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z plastového odpadu Pražanů bude olej na výrobu nových plastů  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.