Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Praze má vzniknout první klimaticky neutrální čtvrť. Nebude závislá na plynu ani uhlí

Nová městská čtvrť Bubny–Zátory by mohla být podle studie, kterou na pondělním zasedání schválila Rada hlavního města Prahy, klimaticky neutrální. To mimo jiné znamená, že by čtvrť nebyla závislá na plynu ani uhlí. Projekt počítá s využíváním tepla a chladu z Energocentra, které má vzniknout u Ústřední čistírny odpadních vod v Bubenči. To bude teplo vyrábět s využitím odpadních vod, a to pomocí vysokokapacitních čerpadel.

Nová čtvrť pro 25 tisíc lidí

Čtvrť Bubny-Zátory má vzniknout na místě jednoho z největších brownfieldů v Praze s rozlohou přes sto hektarů. Má nabídnout 11 tisíc bytů pro až 25 tisíc obyvatel. První domy by mohly začít vznikat v roce 2025 a hotovo by mělo být v roce 2040. Vzhledem k rozloze území nechalo město zpracovat podrobný plán umístění zásobovacích sítí a další technické infrastruktury. Investiční náklady se pohybují kolem 2,3 miliardy korun pro celé území.

„Bubny–Zátory jsou největším brownfieldem takřka v centru města, který do budoucna nabídne živou čtvrť až pro 25 tisíc obyvatel. Jejím centrem bude chystaná Vltavská filharmonie. I proto je důležité zavčas připravit veškeré technické podmínky pro její správný rozvoj. Využití odpadních vod pro výrobu tepla je jedním za zásadních projektů, které v dnešní společensko-politické situaci rezonují ještě silněji. V Praze by tak vznikla soběstačná čtvrť, která by byla klimaticky neutrální,“ vysvětlil ve vyjádření pro novináře ředitel Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč.

Novou budovu filharmonie u stanice metra Vltavská v Holešovicích navrhnou architekti z dánské Bjarke Ingels Group. Dokončena by měla být v roce 2032 a stát by měla přes šest miliard.

ANKETA: Podívejte se na všechny finálové návrhy Vltavské filharmonie. Který je nejlepší?

Podívejte se na všech devatenáct architektonických návrhů, které se dostaly do finálového výběru podoby nové Vltavské filharmonie u stanice metra v Holešovicích. Vítězný návrh mají na svědomí architekti z dánské Bjarke Ingels Group. Stavba by...

Praha by nemusela být závislá na ruském plynu

Studie má za úkol prověřit zásobování území Bubny-Zátory teplem. První varianta studie počítá s využitím současného konvenčního zásobení teplem z centrálního systému, druhá s využitím zdroje tepla a chladu z nového Energocentra u ústřední čistírny. Studie prověřila i možnost vedení páteřního potrubí ke kolektoru Hlávkův most, aby v budoucnu bylo možné připojit na Energocentrum i centrální část Prahy.

Díky Energocentru by Praha neměla být závislá na ruském plynu. Počítá se s tím, že díky projektu Energocentrum v Bubenči by se vytápěla i chladila Vltavská filharmonie, která vznikne jen kousek od stanice metra Vltavská. Projekt Energocentra vzniká asi dva roky.

„Využívá teplo odpadních vod, které se čistí na Císařském ostrově. Každou vteřinu čistírnu opouští tři metry kubické vyčištěných odpadních vod, které mají i v nejchladnějších měsících teplotu vyšší než deset stupňů. Máme obrovskou příležitost využít tuto vodu pro získávání tepla až pro třetinu Prahy. Funguje to s úspěchem už desítky let v Dánsku nebo ve Švédsku a není důvod, aby tomu tak nebylo i u nás. Splašky jsou navíc jediná surovina, které bude mít Praha vždy dostatek,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (STAN).

Ohodnoť článek

Foto IPR Praha

Štítky klima, klimaticky neutrální, čtvrť, Praha, teplo, projekt, odpadní voda, Bubeneč, Rada hlavního města Prahy, Petr Hlaváček, Ondřej Boháč, Starostové a nezávislí, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze má vzniknout první klimaticky neutrální čtvrť. Nebude závislá na plynu ani uhlí  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.