Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obří ocelová socha ženy, která podpírá bytový dům, bude otáčet hlavou

Čtyřiadvacet metrů vysoká ocelová socha ženy od začátku října podpírá novostavbu s názvem Fragment, která vzniká mezi Rohanským nábřežím a Sokolovskou ulicí naproti Invalidovny v pražském Karlíně. Sochu ženy doplňují socha nohy a socha ruky. Všechny umělecké instalace má na svědomí sochař David Černý.

Obří ocelová socha bude otáčet hlavou

Naproti Invalidovny v pražském Karlíně roste od roku 2020 budova s názvem Fragment, která nabídne desítky nových bytů, ale také bude fungovat jako místo, které má vzdát poctu staviteli Invalidovny Kiliánovi Dientzenhoferovi. Invalidovna je totiž od Fragmentu vzdálena jen pár metrů.

Všechny tři sochy, které dům podpírají, jsou vyrobeny z chromoniklové ušlechtilé nerezavějící oceli se zrcadlově leštěným povrchem. Mají upozorňovat na to, že člověk potřebuje ke svému životu společenství ostatních lidí, symbolizovat solidaritu a sociálnost a pomyslně zobrazovat buňky lidského těla.

„Malé sochy jsou složeny z malých prvků, které pomyslně představují buňky lidského těla. Stejně jako v životě buňky tvoří tělo a malé části se skládají, aby podepíraly ty větší,“ uvedl na oficiálním webu projektu k dílu jeho autor David Černý, který je i autorem původního nápadu. Socha bude dokonce v pravidelných intervalech otáčet hlavou.

Nad ulicí v centru Prahy se vznáší nová socha. Lidé jsou nadšení i zděšení

Ulice Dlouhá má ve svém středu nové umělecké dílo. Osm metrů vysoko je umístěna drátěná socha autorky Veroniky Psotkové, která je věnována všem matkám ve válce o Ukrajinu. Na místě bude po celé prázdniny.

Žena měří 24 metrů a váží 35 tun

Největší sochou je postava ženy, která měří 24 metrů a váží 35 tun a celý dům symbolicky drží v náručí. Příprava všech děl trvala dva roky. První díly dorazily na místo 18. července 2022, přičemž jejich instalace zabrala asi čtvrt roku.

Budova samotná má z výšky působit jako ležící postava, kterou podpírají právě sochy. „Naší ambicí bylo od začátku propojit prostřednictvím projektu Fragment kvalitní architekturu a moderní umění s každodenním životem a dostat metropoli opět na výsluní novodobého stavitelství. Výjimečná lokalita Rohanského nábřeží si o unikátní počin přímo říkala,“ uvedl ve zprávě pro novináře Marcel Soural ze společnosti Trigema.

Stavbu by měli pracovníci dokončit v prvním čtvrtletí příštího roku. Celková cena projektu je asi 1,4 miliardy, a to včetně soch.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky dům, architektura, stavba, Karlín, fragment, sochy, David Černý, Praha, socha, projekt, bytový dům, Marcel Soural, Trigema a.s., instalace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří ocelová socha ženy, která podpírá bytový dům, bude otáčet hlavou  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.