Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Teroristický útok v Národním muzeu. V budově proběhl rozsáhlý výcvik složek IZS

V prostorách Národního muzea proběhl ve čtvrtek 21. října součinnostní výcvik složek integrovaného záchranného systému. Výcvik s názvem Muzeum 2021 se uskutečnil v rámci Programu na ochranu měkkých cílů v oblasti kultury. Jeho účelem bylo prověření společného nasazení a spolupráce všech složek IZS a dalších subjektů při řešení mimořádné události. Výcviku se zúčastnily desítky policistů, záchranářů, hasičů i pražských strážníků.

Scéna jako z amerického filmu

Hlavním tématem výcviku byl teroristický útok pachatelů, kteří po vstupu do budovy napadnou návštěvníky s cílem obsadit část budovy a získat rukojmí. Policisté, hasiči a záchranáři tak čelili situaci, která vypadala velmi reálně. Součástí těchto cvičení je i zásahová jednotka, speciální pořádková jednotka, velitel policie z pohotovostní motorizované jednotky, prvosledové hlídky, vyjednavači, antikonfliktní tým a například i interventi, kteří poskytují psychickou pomoc.

V rámci výcviku tak proběhlo vyjednávání, eliminace pachatelů, evakuace osob nebo posyktnutí první pomoci zraněným. Aby bylo cvičení co možná nejautentičtější, nacházelo se na místě asi 300 figurantů, kteří byli pro své role zraněných či mrtvých namaskováni. Lezci profesionálních hasičů například v průběhu cvičení vyprostili zraněného člověka ze šachty muzea, a to ve spolupráci s ZZS a PČR.

Řešení mimořádných situací je složitý proces

Při cvičení je velký důraz kladen rovněž na důkladnou dokumentaci jednotlivých částí daného zákroku a jejich následné vyhodnocení. Každý jednotlivý krok tak z tohoto důvodu sledovali zkušení hodnotitelé a dokumentační skupina. Na místě byl přítomen také ředitel Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy Tomáš Lerch.

Jsem velice rád, že na výcviku můžeme participovat s vedením Národního muzea. Díky jeho vedení si mohou naši policisté spolu s dalšími složkami IZS prověřit společné nasazení v těchto velmi výjimečných prostorách,“ uvedl Tomáš Lerch.

Podle Lerchových slov je řešení těchto mimořádných událostí složitý proces, a to jak pro zasahující policisty, tak pro zúčastněné složky IZS a všechny další subjekty. „Z tohoto důvodu je velice důležité si prostřednictvím podobných cvičení vyzkoušet naši připravenost,“ dodává Lerch.

Do cvičení byly zapojeny i pražské nemocnice

Ředitel pražských záchranářů Petr Kolouch je rád, že po dvouleté pauze, kterou způsobil koronavirus, je možné opět uspořádat takto rozsáhlé cvičení. „Vedle samotného nácviku na tento typ mimořádné události s vysokým počtem zasažených je pro nás velmi přínosné i prohlubování spolupráce nejen s běžně kooperujícími složkami, ale i se zdravotnickými organizacemi z dalších krajů,“ řekl Kolouch. 

Podle jeho slov tak zasahující složky trénovaly nejen třídění a ošetřování pacientů na místě, ale díky zapojení pražských nemocnic pak bylo možné cvičení „dohrát“ až do úplného konce.

Jak dodává i ředitel Národního muzea Martin Lukeš, je pro Národní muzeum otázka bezpečnosti návštěvníků, sbírek a budov zásadní záležitostí. „Snažíme se být připraveni na různé druhy ohrožení a potencionální krizové situace. Dlouhodobě úspěšně spolupracujeme s Policií ČR a dalšími složkami IZS, jak při vytváření naší bezpečnostní metodiky, tak na konkrétních bezpečnostních akcích,“ uvedl Lukeš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky hasiči, policie, záchranáři, Národní muzeum, výcvik, teroristé, mimořádná událost, Martin Lukeš, Petr Kolouch, Policie České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teroristický útok v Národním muzeu. V budově proběhl rozsáhlý výcvik složek IZS  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.