Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Milionová pomoc k nezaplacení. Paliativní péči pro umírající pacienty zajistí Praha spolu se záchrankou

Mobilní paliativní péči bude nově v metropoli zajišťovat pražská záchranka. Bude zřízen speciální tým, který v případě u pacientů, kteří jsou v konečném stadiu nevyléčitelného onemocnění, zajistí akutní péči přímo v místě jejich bydliště. Akutní hospitalizace nemá totiž v některých případech pro tyto pacienty žádný prospěch, právě naopak. Cílem týmu tak bude poskytnout adekvátní péči pacientovi v jeho domácím prostředí či jej transportovat do specializovaných pracovišť, a to tak, aby byla cesta co nejkratší a nejméně stresující.

„Chceme zajistit důstojný odchod z tohoto světa pro pacienty i jejich rodiny“

Ve spolupráci s pražskou záchrankou Praha zajistí poskytování mobilní specializované paliativní péče na území metropole. Smyslem bude zlepšení péče o pacienty ve finálním stadiu nevyléčitelného onemocnění po tísňovém volání na linku 155. Cílem týmu pak bude poskytnutí této specializované paliativní péče, a to v souladu s přáním pacienta a snížením počtu hospitalizací ve zdravotnických zařízeních.

Podle radní pro sociální politiku a zdravotnictví Mileny Johnové (Praha Sobě) si osmdesát procent lidí přeje poslední chvíle svého života strávit doma se svými blízkými, jen dvaceti procentům se to však vyplní. „Spuštěním nové služby mobilní paliativní péče prostřednictvím pražské záchranky chceme tento nepoměr zvrátit a umožnit lidem důstojný odchod z tohoto světa, bez zbytečného stresu i pro jejich rodiny,“ uvedla Johnová.

K pacientům by mobilní paliativní tým vyjížděl přímo do místa jejich bydliště a zajistil by jim tam co nejlepší péči, aniž by je musel transportovat do nemocnice. Hospitalizace totiž v určitých případech již nemá z medicínského hlediska pro pacienta přínos a změna prostředí naopak sníží jeho životní komfort.

Stabilizace pacienta v domácím prostředí

Dispečeři pražské záchranky v rámci sedmi týdnů pilotního ověřování vyhodnotili při příjmu tísňových výzev 69 pacientů jako paliativně relevantních. Po vyšetření a ošetření bylo 31 pacientů převezeno k hospitalizaci, 32 pacientů bylo po ošetření ponecháno doma v péči poučené rodiny. Šest pacientů zemřelo v domácím prostředí již při poskytování přednemocniční neodkladné péče.

Pracovníci pražské záchranky se při své práci setkávají s pacienty, jejichž nemoci a zdravotní stav již současná medicína vyléčit nedokáže. „Zřízení mobilního paliativního týmu přispěje k tomu, aby tito lidé poslední chvíle života strávili důstojně, bez bolesti a s co nejmenšími komplikacemi, ideálně v rodinném kruhu, bude-li si to pacient přát,“ řekl ředitel pražské záchranky Petr Kolouch.

Operátor zdravotnického operačního střediska tísňové linky 155 pak identifikuje pomocí tří cílených okruhů otázek pacienta jako „paliativně relevantního“. Následně k němu vyšle paliativní tým s lékařem urgentní a paliativní medicíny, který pak bude usilovat o stabilizaci pacienta v domácím prostředí.

Tým by poté stanovil příslušnou medikaci a poskytl by pacientovi i blízkým potřebné informace s tím, že by zajistil i návaznou péči s některým z poskytovatelů hospicové péče. V případě potřeby by pacientům poskytli lůžko ve svých zařízeních nebo by za pacienty docházeli domů.

Milionová pomoc k nezaplacení

Jako jeden z lékařů paliativního týmu bude sloužit i Marek Brožek „Když naše paliativní týmy nebo výjezdové skupiny poskytnou těmto pacientům náležitou péči, mohou docílit toho, že k nim už záchranná služba znovu nepojede a zároveň budou mít pacienti potřebný komfort a medikaci, například pro tlumení bolesti,“ doplňuje Brožek.

Tým bude v případě transportu pacienta do zdravotnického zařízení směřovat nemocného do spolupracující fakultní nemocnice s paliativním týmem. Zařízení by pak mělo pacientovi zařídit péči přímo na paliativním oddělení s co nejkratším transportem, a to tak, aby pro něj bylo nové prostředí co nejméně stresující a předešlo se tak případným komplikacím. Tento paliativní tým by měl metropoli stát zhruba 5,3 až 6 milionů korun ročně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky Praha, zdraví, paliativní péče, záchranka, pacient, hospitalizace, nemoc, Milena Johnová, Praha sobě, Petr Kolouch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milionová pomoc k nezaplacení. Paliativní péči pro umírající pacienty zajistí Praha spolu se záchrankou  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.