Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2021: V drive-in stanovištích včera v Praze volilo do Sněmovny 282 lidí

V Praze kvůli covidové karanténě či izolaci včera od 08:00 do uzavření stanovišť v 17:00 volilo 282 lidí. Uvedl to mluvčí magistrátu Vít Hofman. V metropoli magistrát pro tyto účely zřídil pět drive-in stanovišť. V zemi jich bylo 82, podle ředitele odboru voleb ministerstva vnitra Tomáše Jírovce budou informace o celkové účasti známy dnes. Řádné hlasování ve sněmovních volbách bude v pátek a v sobotu.

Nejvytíženější stanoviště bylo v Letňanech

Volební stanoviště byla v metropoli na městských parkovištích v Braníku, na Kotlářce, na Letné, v Letňanech a na Skalce. Voliči museli na místě kromě své totožnosti prokázat, že mají nařízenou karanténu nebo izolaci, případně předložit pozitivní test na koronavirus nebo podepsat čestné prohlášení. „Netýká se to takzvaných samoizolací po návratu ze zahraničí. Tito voliči mají určité výjimky, například na obstarání základních životních potřeb nebo nezbytné úřední záležitosti,“ dodal Jírovec.

Podle Hofmana volební komise na stanovištích nezaznamenaly žádné problémy. „Nejvytíženější stanoviště bylo v Letňanech, které navštívilo 73 voličů, nejméně vytížené bylo stanoviště na Kotlářce s 35 voliči,“ uvedl. Dodal, že na stanoviště na Skalce a v Braníku dorazilo v obou případech 62 voličů a na Letnou jich přijelo 50.

VOLBY 2021: V Praze už se volí. První hlasy házejí voliči v karanténě z aut

Dnes začalo hlasování v letošních volbách do Sněmovny. Alespoň pro lidi, kteří jsou v karanténě nebo izolaci kvůli koronaviru. Ti mají ode dneška možnost hlasovat z auta. V Praze je celkem pět stanovišť. Naše redakce navštívila volební stanoviště...

Podle Jírovce musela stanoviště nahlásit ministerstvu účast do včerejších 20:00. „Ve čtvrtek bude finální číslo, kolik lidí využilo drive-in,“ řekl. Doplnil, že odevzdané volební lístky komise předají v zapečetěné schránce krajskému úřadu, v Praze pak magistrátu. „Ten ji přes noc uschoval a zabezpečil, aby nedošlo k nějakém vniknutí do schránky. Následně se tyto schránky předají v sobotu ve 14:00 po uzavření klasických volebních místností sčítací komisi,“ vysvětlil.

Loni využilo tohoto způsobu hlasování zhruba 6500 voličů

Volební komise byly vybaveny ochrannými obleky. Podle údajů České správy sociálního zabezpečení a ministerstva zdravotnictví má nyní covid-19 celkem 7900 lidí a v karanténě je s elektronickou neschopenkou 2223 zaměstnanců i živnostníků, kteří si platí nemocenské pojištění. V loňských krajských a senátních volbách podle Jírovce využilo zvláštní způsoby hlasování asi 6500 voličů. „Očekávám, že účast bude podobná jako v loňském roce,“ řekl.

Lidé, kteří jsou v povinné karanténě kvůli koronaviru, mohou za vymezených podmínek hlasovat ve sněmovních volbách díky zákonu, který byl přijat v létě. Norma počítá stejně jako loni se třemi variantami hlasování lidí v karanténě či izolaci. Jsou jimi drive-in hlasování na speciálně vybavených volebních stanovištích nebo hlasování do přenosných schránek, s nimiž za lidmi v individuální karanténě přijdou speciálně vybavení volební komisaři. Ty si v Praze podle Hofmana objednalo 86 lidí. Podobnou možnost mají i lidé, kteří jsou v karanténě v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb. Tam se budou volby konat ve čtvrtek. Podle Jírovce jsou tato zařízení hlášena dvě, jedno na Vysočině a druhé v Jihočeském kraji.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, volby, sněmovna, koronavirus, Praha, karanténa, magistrát, Vít Hofman, Poslanecká sněmovna ČR, Ministerstvo vnitra České republiky, Letňany, Braník, Letná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: V drive-in stanovištích včera v Praze volilo do Sněmovny 282 lidí  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.