Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

O očkování třetí dávkou vakcíny je mezi klienty pražských domovů pro seniory velký zájem

O očkování třetí dávkou vakcíny proti koronaviru je mezi seniory v pobytových zařízeních sociální péče v Praze velký zájem. Zdravotníci však s podáváním třetí dávky séra v domovech zatím ještě nezačali. Pode dostupných informací by se mohlo začít s očkováním v říjnu. Vyplývá to z odpovědí ředitelů domovů pro seniory. Očkování proti koronaviru začalo loni 27. prosince. Mezi prvními se očkovali zdravotníci v nemocnicích a právě senioři v pobytových zařízeních sociální péče.

Třetí dávka je pro naše klienty samozřejmost a ptají se po ní“ 

Třetí dávka je pro naše klienty samozřejmost a ptají se po ní,“ řekla ředitelka Domova pro seniory (DPS) Elišky Purkyňové, který zřizuje pražský magistrát, Eva Kalhousová. Na jaře se v zařízení nechalo proti koronaviru naočkovat 292 z 300 klientů domova. Třetí dávku očkovací látky budou opět podávat členové mobilního týmu Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Zdravotníci by do domova měli dojet během října. Důvodem je podle Kalhousové to, že v tomto týdnu klientům v domově aplikují očkování proti chřipce. Pro další vakcinaci je podle ředitelky sociálního zařízení potřeba čas na regeneraci organismu očkovaných.

První zájemce o třetí dávku séra naočkují v Domově seniorů Novovysočanská v pátek 15. října, sdělila ředitelka Sociálních služeb Prahy 9 Michaela Žáčková. Vakcínu bude v zařízení zřizovaném Prahou 9 aplikovat praktický lékař klientů ve spolupráci se zdravotnickým personálem domova. Očkování v polovině října podstoupí z 80 klientů domova 22 lidí, kterým uplyne potřebná lhůta od podání první a druhé dávky. Zájem o další očkování proti nemoci nicméně podle ředitelky mají všichni senioři, kteří v domově žijí. Praktičtí lékaři budou seniory a osoby trpící Alzheimerovou chorobou očkovat i v domově Senior-komplex v pražském Třebešíně, uvedla za zařízení Nikola Púčeková, a v DPS Chodov, který zřizuje magistrát. Podle ředitelky zařízení v Donovalské ulici Ilony Veselé nabídla Praha k využití služby mobilního očkovacího týmu. V DPS Chodov bude nicméně stejně jako u předchozích vakcinací očkovat zájemce o očkování, kterých je mezi klienty i zaměstnanci DPS většina, praktik.

Do domovů přijede mobilní očkovací tým

V soukromém sociálním zařízení pro seniory Dům U Agáty v Praze Řeporyjích by podle jeho ředitelky Ilony Kněžínkové chtěli s očkováním začít na začátku října. Stejně jako u prvních dvou očkování by podle Kněžínkové měl do domova přijet mobilní očkovací tým, který zajišťuje hlavní město ve spolupráci s Českým červeným křížem a Městskou poliklinikou Praha. Zájem o třetí dávku mezi klienty se bude ještě zjišťovat, dodala.

Podle dřívějšího vyjádření radní hlavního města pro zdravotnictví Mileny Johnové (Praha Sobě) bylo v minulých měsících naočkováno proti covidu asi 95 procent obyvatel pražských domovů pro seniory. Ve veřejně zřizovaných i soukromých domovech pro seniory v Praze, kterých je v metropoli 56, žije zhruba 4000 lidí. Očkování dobrovolníků z řad klientů a zaměstnanců domovů pro seniory na území Prahy první dávkou vakcíny začalo 6. ledna. Druhou dávku podávali členové zdravotnického personálu jednotlivých domovů nebo mobilních očkovacích týmů seniorům v pobytových zařízeních na jaře.

Osmiměsíční lhůta od podání druhé dávky

Lidé, kterým od dnešního dne uplynula osmiměsíční lhůta od podání druhé dávky vakcíny, by dnes měli dostat na svůj mobilní telefon SMS zprávu, která je na možnost přeočkování upozorní. K dnešku jich je asi 7800, do konce září 40 tisíc a do konce roku více než milion.

Aplikovat třetí dávku budou zdravotníci v očkovacích centrech v nemocnicích a také praktičtí lékaři. Očkovat se bude látkami Moderna a Pfizer/BioNTech, tu ale zatím praktici k dispozici nemají.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 1

Štítky ČR, koronavirus, očkování, Praha, domov, domov pro seniory, Eliška Purkyňová, Pražský magistrát, Ústřední vojenská nemocnice, Milena Johnová, Pfizer, BioNTech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O očkování třetí dávkou vakcíny je mezi klienty pražských domovů pro seniory velký zájem  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.