Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pražští hasiči uctili památku zesnulých kolegů při výbuchu v Koryčanech

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky vydal rozkaz k uctění památky dvou hasičů, kteří zesnuli při výbuchu rodinného domu v Koryčanech ve středu 15. září. K dnešní pietě se připojili také pražští dobrovolní i profesionální hasiči.

Černé vlajky na hasičských budovách po celém Česku

V neděli 19. září byly na budovách HZS ČR po celém Česku vyvěšeny černé vlajky, které symbolizovaly smutek nad tragickou ztrátou dvou hasičských kolegů.

V pravé poledne dnes po celém Česku vyjela technika HZS ČR před hasičské stanice se zapnutým výstražným světelným zařízením (bez zvukového signálu). Jejich osádky poté nastoupily v zásahovém oděvu k uctění památky zesnulých hasičů minutou ticha.

K tragické události došlo ve středu 15. září, kdy ve 12:36 přijalo krajské operační a informační středisko HZS Zlínského kraje událost o narušení plynového potrubí v rodinném domě v Koryčanech na Kroměřížsku. Na místo tak vyjela místní dobrovolná jednotka hasičů, a také profesionální hasiči z Morkovic-Slížan a Kroměříže.

V době příjezdu dobrovolné jednotky došlo k výbuchu a destrukci domu, při které jeden z hasičů utrpěl vážná zranění, kterým i přes veškerou snahu zasahujících kolegů na místě podlehl. Další ze zasahujících hasičů se ocitl pod sutinami domu. Dva hasiči byli s těžkými zraněními transportováni do nemocnice,“ uvedl Rudolf Kramář, tiskový mluvčí Hasičského sboru ČR.

Na místě zasahovalo celkem osmdesát hasičů

Vyslány poté byly další jednotky dobrovolných a profesionálních hasičů z blízkého okolí. Ty se připojily ke svým kolegům na místě zásahu. Velitel zásahu na místo povolal také psy, kteří jsou vycvičeni pro vyhledávání v sutinách, dále ostravské kolegy zařazené do USAR týmu, speciální techniku z Jihomoravského kraje a kolegy ze Záchranného útvaru HZS ČR se speciální těžkou technikou. „Po usilovném odklízení byl náš kolega, dobrovolný hasič nalezen, bohužel již bez známek života,“ doplnil Krmaář.

Na místě zasahovalo celkem osmdesát hasičů, kteří se podíleli na záchranných a likvidačních pracích po výbuchu a také na poskytování psychologické pomoci pozůstalým i zasahujícím hasičům. Hasiči při zásahu spolupracovali také s dalšími složkami IZS.

Od 1. ledna 2001, kdy vznikl Hasičský záchranný sbor České republiky, bylo při zásazích usmrceno celkem 24 hasičů, z toho 11 profesionálních a 13 dobrovolných. 5817 profesionálních a 2796 dobrovolných hasičů bylo při zásazích zraněno.

Ohodnoť článek

Foto Hasiči Praha

Štítky hasiči, památka, pieta, Praha, Koryčany, výbuch, Česko, Hasičský záchranný sbor, hasič, Rudolf Kramář, Zlínský kraj, okres Kroměříž, Kroměříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští hasiči uctili památku zesnulých kolegů při výbuchu v Koryčanech  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.