Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

O voličský průkaz lidé mohou nově žádat on-line přes Portál Pražana

O voličský průkaz je možné nově zažádat on-line přes Portál Pražana, a to nejen pro Pražany, ale také pro jakýkoliv jiný volební okrsek na území České republiky. Úřad poté zašle průkaz voliči, popřípadě si jej lidé budou moct vyzvednout osobně či přímo v den voleb v zastupitelském úřadu. Portál Pražana je pak v plánu rozšířit i o další služby, a to do konce roku. Jedná se například o řešení poplatku za psa s vybranými městskými částmi, objednávání a změny sběrných nádob bez nutnosti návštěv klientských míst. Další rozvoj portálu se má týkat také řešení zón placeného stání.

Sběr elektronických žádostí potrvá do 1. října, osobně mohou lidé žádat o průkaz až do 6. října

Sběr elektronických žádostí pro sněmovní volby potrvá do 1. října. Úřad pak průkazy voličům zašle, žadatelé si je také mohou vyzvednout osobně nebo v den voleb na zastupitelském úřadu, kde bude volič hlasovat. „Věřím, že to přispěje k větší volební účasti. Opět tím ale v Praze suplujeme něco, co měla už dávno zařídit vláda Andreje Babiše,“ napsal na twitteru primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Osobně můžou lidé žádat o voličský průkaz na svých úřadech do 6. října. Obecní úřady začnou voličské průkazy vydávat 23. září.

Magistrát upozornil, že současný zákon umožňuje žádat v elektronické podobě o voličský průkaz pouze prostřednictvím datové schránky. Nelze tedy využít takzvanou státní eIdentitu, tedy například ověření totožnosti přes internetové bankovnictví, i když pro jiná podání je tato možnost na Portálu Pražana dostupná.

Portál Pražana čeká další rozvoj

Portál město spustilo loni v září, při vývoji využilo zdrojový kód státního Portálu občana. S pomocí Portálu Pražana mohou lidé řešit například prodloužení nájmu v magistrátním bytě, platbu za komunální odpad, žádost o záštitu primátora, oznámení o konání shromáždění, žádost o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím nebo on-line rezervaci návštěvy na registrech vozidel a řidičů.

Do konce letoška by přes Portál Pražana mělo být možné také objednávat změny sběrných nádob nebo řešit s některými městskými částmi poplatek za psa. Připravuje se i další rozvoj portálu při řešení zón placeného stání, dodal.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 12

Štítky ČR, volby, sněmovna, správa, internet, Praha, voličský průkaz, Česko, Andrej Babiš, Česká pirátská strana, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O voličský průkaz lidé mohou nově žádat on-line přes Portál Pražana  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.