Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Průmyslový palác na Výstavišti se dočká opravy. Praha vybrala stavební firmu

Pražští radní dnes vybrali stavební firmu, která provede rekonstrukci Průmyslového paláce na Výstavišti. Stavební práce v objemu 2,6 miliardy korun provede konsorcium vedené společností Metrostav. Rekonstrukce by měla začít ještě letos a podle předpokladu by měla být hotová do roku 2024.

Jedna z největších investičních akcí za poslední desítky let

Práce budou zahrnovat kromě dostavby levého křídla, které zničil v roce 2008 požár, také kompletní rekonstrukci středního a pravého křídla. Půjde o jednu z největších investičních akcí hlavního města za poslední desítky let.

Průmyslový palác byl dokončen v roce 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Původně měl mít podobu klasické stavby z cihel, jenže pod vlivem mladých architektů, kteří byli ovlivněni pařížskou Světovou výstavou a například architekturou Eifelovy věže, nakonec vznikla kombinace dosud u nás nevídané tradiční a železné konstrukce.

„Jsem rád, že jsme se v náročných přípravách rekonstrukce Průmyslového paláce dostali do finále. Konečně mu vrátíme jeho původní krásu a slávu, kterou mu dlužíme,“ uvedl náměstek pražského primátora pro finance a rozpočet Pavel Vyhnánek (PRAHA SOBĚ).

Podle Vyhnánka se tak shodou okolností stane u příležitosti 130. výročí od výstavby Průmyslového paláce. Ten by se měl do tří let opět zaplnit veletrhy, výstavami a nejrůznějšími akcemi.

Radní si rekonstrukci této stavby určili jako jednu ze svých investičních priorit. Momentálně zbývá pouze dvoutýdenní zákonná lhůta pro podání námitek. Poté bude následovat podpis smlouvy s konsorciem Společnost pro Průmyslový palác Metrostav-DIZ-AVERS-SYNER vedeným společností Metrostav. Jedná se o zavedené firmy, které mají bohaté zkušenosti, například s rekonstrukcí Národního muzea.

Podobnost se stavbou Národního muzea

Podle vedoucího projektu ze společnosti Metrostav DIZ Jana Kučery mají stavby Průmyslového paláce a Národního muzea mnoho společného. Nejen, že pocházejí ze stejné doby, ale použily se na nich také podobné technologie.

„Průmyslový palác má také ocelové konstrukce, opět počítáme s pasířskými pracemi, využijeme obdobné postupy při renovaci fasád či restaurování dřevěných prvků a malovaných stropů. Bude to velká výzva, a proto jsem rád, že budeme pracovat s velmi podobným týmem a bohatě využijeme zkušenosti načerpané v Národním muzeu,“ doplňuje Kučera.

Rekonstrukce by měla Průmyslovému paláci vrátit lesk a historickou krásu. Budova zároveň získá parametry staveb moderní doby, a to s využitím soudobých technologií. K vytápění budou například využita čerpadla se sedmdesáti hlubinnými vrty a průměrnou hloubkou 140 metrů. Palác bude vybaven moderní vzduchotechnikou a zastiňovací technologií. Pod levým křídlem poté vznikne nový masivní suterén, do kterého se umístí zázemí pro přípravu expozic.

„Dlouhých deset let od zničujícího požáru představitelé města slibovali rekonstrukci Průmyslového paláce a „skutek utek“. Jsem proto rád, že se nám podařilo sliby proměnit v konkrétní činy. Děje se tak i v jiných oblastech, zmiňme třeba stavbu nových tramvajových tratí nebo výstavbu tolik potřebných mostů přes Vltavu. Tři roky práce nyní začínají nést ovoce a z Prahy zase bude město, kde se dobře žije,“ uzavírá Pavel Vyhnánek.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu, SGL PROJEKT s.r.o.

Štítky ČR, správa, Praha, Průmyslový palác, Výstaviště, oprava, rekonstrukce, Metrostav, Národní muzeum, Pavel Vyhnánek, technologie, Jan Kučera, Světová výstava, Metrostav DIZ s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průmyslový palác na Výstavišti se dočká opravy. Praha vybrala stavební firmu  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.