Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zemřela herečka Zdenka Procházková. Filmové Lídě Baarové bylo 95 let

Ve středu ve věku 95 let zemřela herečka Zdenka Procházková. Jako první dnes informaci přinesl server CNN Prima News. Diváci ji v poslední době mohli vidět ve filmu Filipa Renče s názvem Lída Baarová. Procházková zde ztělesnila samotnou Baarovou, kterou sama osobně znala. Herečka patřila k těm umělcům, kteří stejnou měrou ovládali jak češtinu, tak němčinu. Během svého čtyřicetiletého angažmá v německy mluvících zemích se herečka za hranicemi také usadila. Domov měla v Praze i ve Vídni.

Herečka hrála v Národním divadle i v proslulém Burgtheatru 

V 60. letech dostala pražská rodačka nabídku od významných německých divadel, po roce 1968 hrála v proslulém vídeňském Burgtheatru. Vystupovala také v Berlíně a v Kolíně nad Rýnem, pro Rakouský kulturní institut připravovala cyklus čtení autorů pražské německé literatury. Procházková kdysi hostovala i v Národním divadle, na scénách Městských divadel pražských působila 17 let. Mezi její nejoblíbenější role z tohoto období patřila Líza Doolittlová (se Svatoplukem Benešem) v Shawově Pygmalionu, v Kiltyho dramatizovaném dialogu Drahý lhář byl jejím partnerem Karel Höger a v Maughamově hře Julie, ty jsi kouzelná Oldřich Nový.

Procházková se objevila i ve filmech z 50. a 60. let minulého století, patří mezi ně například Mrtvý mezi živými, Týden v tichém domě, Ztracená tvář, Nezlob Kristino nebo Z mého života. Značný ohlas mělo její účinkování na Světové výstavě v roce 1958 v Bruselu, kde uváděla trojjazyčně představení Laterny magiky. V 80. letech si zahrála tajemnou dámu v Herzově hororu Upír z Feratu.

Sestru Lídy Baarové dohnal její krutý osud k sebevraždě. Zorka Janů se narodila před sto lety

Zorka Janů, vlastním jménem Zora Babková, byla česká divadelní a filmová herečka. Narodila se přesně před sto lety 9. července 1921. Její starší sestrou byla známá česká herečka Lída Baarová, která se proslavila nejen na filmovém plátně, ale také...

Jejím manželem byl herec Karel Höger

Prvním manželem Procházkové byl o 17 let starší herec Karel Höger, podruhé se provdala za rakouského podnikatele Ericha Hartmanna.

Doma se cítila v Čechách i v Rakousku. „Jsem samozřejmě Češka, v Praze rozená a Vltavou křtěná. Když jedu z Vídně do Prahy, tak řeknu, že jedu domů, ale platí to i naopak,“ řekla v roce 2003 v rozhovoru s ČTK. „Doma jsem tam, kde mám příležitost pracovat, hrát pěkné role, číst dobré texty, zkrátka dělat všechno, co patří k mému povolání, které moc miluji,“ dodala.

V roce 2003 obdržela ve Vídni medaili Artis Bohemiae Amicis - Přátelé českého umění - za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí. Před dvěma lety získala za hlavní roli Rozálie Lautmanové v rozhlasové hře Obchod na korze cenu Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto repro Česká televize

Štítky ČR, Rakousko, film, divadlo, úmrtí, Procházková, herec, Zdenka Procházková, Lída Baarová, Vídeň, Praha, Filip Renč, CNN Prima News, Karel Höger, Národní divadlo v Praze, Svatopluk Beneš, Erich Hartmann, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela herečka Zdenka Procházková. Filmové Lídě Baarové bylo 95 let  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.