Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Snímkování vodovodů odhalilo v Praze padesát úniků pitné vody

Firma Pražské vodovody a kanalizace (PVK), která se v metropoli stará o distribuci pitné vody, odhalila na základě jarního satelitního snímkování padesát skrytých úniků z vodovodních potrubí. Snímkování na levém břehu Vltavy od Suchdola po Zbraslav odhalilo 207 možných úniků, které poté prověřili pracovníci firmy. Uvedl to mluvčí společnosti Tomáš Mrázek, podle kterého nyní firma úniky postupně odstraňuje.

Další snímkování bude opět na jaře

Předpokládaná úspora odstraněných poruch činí 400 tisíc na měsíc v nákladech na úpravu pitné vody. Návratnost projektu se tak pohybuje v řádu čtyř pěti měsíců,“ uvedl manažer útvaru hospodaření s vodou a ekologie PVK Jan Kobr. PVK letos mapovaly s pomocí satelitů vodovodní síť podruhé, další snímkování chystají na jaro příštího roku.

Firma využívá technologii vyvinutou izraelskou firmou Utilis. Zařízení nesené družicí svým senzorem zachycuje vyslané radarové impulzy, které dokážou rozlišit, zda se jedná o povrchovou, odpadní, nebo pitnou vodu. Systém je funkční bez ohledu na počasí a radarové odrazy pronikají do hloubky až tří metrů pod povrch.

Vodovodní síť v Praze má délku přes 3500 kilometrů

Letošní mapování se týkalo asi 1000 kilometrů vodovodní sítě. Loňské se zaměřilo na území od Nového Města po Pankrác a pokrylo asi poloviční délku potrubí. Systém tehdy označil 45 oblastí s potencionálním únikem pitné vody a při následném průzkumu pracovníci v terénu potvrdili 26 z nich.

Ztráty pitné vody v Praze loni dosáhly 12,91 procenta, v roce 2000 přesahovaly jednu třetinu vyrobeného množství vody, a v roce 1996 dokonce více než 43 procent.

Pražská vodovodní síť má délku přes 3500 kilometrů, další téměř kilometr připadá na vodovodní přípojky. PVK zásobují pitnou vodou na 1,32 milionu obyvatel hlavního města a 208 tisíc obyvatel Středočeského kraje. Firma má vodovodní infrastrukturu v pronájmu do roku 2028 od městské společnosti Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Většinovým vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia a 49 procent akcií drží Praha.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, voda, Praha, PVK, statistika, pitná voda, Tomáš Mrázek, Pražské vodovody a kanalizace, Vltava, Suchdol, Zbraslav, Veolia Environnement, Pražská vodohospodářská společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snímkování vodovodů odhalilo v Praze padesát úniků pitné vody  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.