Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Praha jako místo kultury. V některých městských částech přibydou v ulicích umělecká díla

Několik pražských městských částí připravuje ve spolupráci s magistrátem výtvarné soutěže na trvalá umělecká díla na veřejných prostranstvích. Záměry jsou součástí programu Umění pro město, kterým Praha podobné projekty finančně podporuje. Soutěž již byla ukončena v Praze 10, jedna byla vypsána v Praze 3 a další se připravují například v Praze 5, 8 nebo 9. Krátkodobé umělecké projekty v rámci stejného programu připravuje také Galerie hlavního města Prahy (GHMP). Uvedla to Marie Foltýnová z GHMP.

Umění pro město

Program Umění pro město začal fungovat ještě v minulém volebním období pod jménem „2 procenta na umění ve veřejném prostoru“ podle toho, že na výtvarná díla v ulicích měla jít dvě procenta z celkových ročních investic města. Program se však v minulém období nerozjel a zatím se neuskutečnila žádná trvalá instalace. Současná radní Hana Třeštíková (Praha Sobě) v roce 2019 nechala jmenovat komisi, která zpracovala novou metodiku programu spojenou i s jeho přejmenováním.

Do fondu programu Umění pro město bylo na počátku převedeno asi 135 milionů korun. O příspěvek z rozpočtu programu mohou žádat například městské části při přípravě svých uměleckých záměrů. Ty poté posuzuje komise a doporučuje jejich realizaci magistrátu. S organizací výtvarných soutěží radnicím pomáhají odborníci z magistrátu a GHMP. Přípravu a instalaci díla pak mají na starosti městské části.

V přípravě je osm projektů

Nyní se podle Foltýnové připravuje osm projektů. Nejdále je ten v Praze 10, která již ve výtvarné soutěži vybrala dílo připomínající odkaz umělců a teoretiků Jindřicha Chalupeckého a Jiřiny Haukové, které vznikne v parku u nádraží ve Vršovicích. Praha 3 pak vypsala soutěž na podobu vodního prvku, který by měl být u historického schodiště z Táboritské do Chelčického ulice na místě, kde dříve stála vodní pumpa. V září by měla začít mezinárodní soutěž na umělecké prvky plánované rekonstrukce podchodu na Florenci a z programu byla podpořena také instalace, která má vzniknout pod plánovaným Dvoreckým mostem.

„Dívka s kolem“ má připomenout Jindřišku Novákovou

Z dalších projektů je v plánu památník „Dívka s kolem“, který chystá Praha 8 v areálu základní školy Bohumila Hrabala. Má připomínat čtrnáctiletou Jindřišku Novákovou, která byla popravena nacisty za to, že po atentátu na Reinharda Heydricha odklidila jízdní kolo parašutisty Jana Kubiše. Další dílo vznikne v parku u vily Portheimka na Smíchově - má připomínat novináře a spisovatele Ferdinanda Peroutku. Praha 9 potom plánuje soutěž na fontánu s dětským brouzdalištěm doplněnou o plastiku.

Jindřiška Nováková, nejmladší popravená žena v Mauthausenu, má novou pamětní desku

Jindřišce Novákové bylo před sedmdesáti osmi lety pouhých 14 let. Většina lidí ji zná jako „tu holčičku s kolem“. Byla to totiž právě Jindřiška, která odklidila Kubišovo zakrvácené kolo po útoku na Reinharda Heydricha. Za tuto, byť nepřímou,...

Kromě toho GHMP v programu Umění pro město uskutečňuje také dočasné projekty. Jde například o velkoformátové obrazy, tzv. muraly. Těch se po Praze zatím objevilo pět, a to v Nových Butovicích, na Bořislavce, Vychovatelně, na Spořilově a na Žižkově. Další by podle dřívějších informací měly být v Hostivaři a na Opatově. Do krátkodobých projektů patří také venkovní galerie na Vltavské, výstavy cyklu Light Underground, plánovaný holubník na Vítkově nebo projekt TriangulUM, který je zaměřen na umělecký výzkum, spolupráci mezi obory a dočasné instalace na periferiích města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Michal Švarc - radní; Praha 8

Štítky ČR, výtvarné, správa, Praha, ulice, kultura, umění, projekt, městská část, Marie Hrdličková, Galerie hlavního města Prahy, Jindřiška Nováková, Hana Třeštíková, Praha sobě, Reinhard Heydrich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha jako místo kultury. V některých městských částech přibydou v ulicích umělecká díla  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.