Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Pražské tržnici zmizí dva chátrající domy z 90. let. Nacházejí se u severního vstupu

V Pražské tržnici v Holešovicích zmizí od severního vstupu z Jateční ulice dva domy z 90. let minulého století. Oba domy jsou ve špatném stavu a rovněž narušují urbanistické fungování areálu. Místa po domech budou nejprve vydlážděna, konečná podoba vstupu do areálu bývalých jatek vzejde z architektonické soutěže. Uvedl to kurátor tržnice Michal Tošovský. Majitelem areálu tržnice je hlavní město, které jej postupně opravuje a plánuje do jeho obnovy v následujících patnácti letech vložit až dvě miliardy korun.

Obě budovy jsou ve špatném technickém stavu

Budovy číslo 48 a 54 byly zkolaudovány koncem 90. let. Jde o dvoupodlažní domy s mírně skloněnými sedlovými střechami a jeden z nich má prosklené nároží. Oba jsou ve špatném technickém stavu

Tyto novodobé objekty negativně narušují architekturu areálu. Navíc jsou umístěny nevhodně do zakončení obou korz, kdy právě tyto osy areálu umožňují vizuální a funkční propojení v ose sever – jih. Možnost průhledu v obou směrech, tedy od jižní hlavní brány a od Vltavy, směrem do ulice Jateční a opačně, je pro urbanismus areálu klíčová,“ uvedl Tošovský.

Při demolici budou domy nejdříve odpojeny od sítí, následně přijdou na řadu bourací práce. Postupně budou zbourány a demontovány krovy, nenosné příčky a posléze svislé a vodorovné nosné konstrukce. Poté dělníci upraví povrchy a místa budou vydlážděna. „Vznikne tak důstojný vchod do areálu pro pěší, kteří nyní často kličkují mezi auty na parkovištích při vstupech z Jateční ulice,“ uvedl Tošovský.

Opravy venkovních prostor areálu se uskuteční v nejbližších letech

Konečná podoba severního vstupu vzejde z mezinárodní architektonicko-krajinářské soutěže veškerých venkovních prostor areálu, kterou hlavní město vypsalo letos v červenci. První návrhy budou známy letos v říjnu a vítěz v únoru 2022. Opravy venkovních prostor se uskuteční v následujících letech.

Pražská tržnice dostane nový kabát. Praha vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž

Praha vyhlásila mezinárodní architektonicko-krajinářskou soutěž na to, jak budou vypadat veřejná prostranství areálu Pražské tržnice. Soutěž nese název „Meziprostory Pražské tržnice” a je dvoukolová. První kolo návrhů porota posoudí v říjnu, pět...

Hlavní město investuje do opravy Pražské tržnice v Holešovicích v příštích patnácti letech dvě až tři miliardy korun. Areál bude plnit funkci kulturní, obchodní a gastronomickou. Budou zde i kanceláře, supermarket a má vzniknout vyhlídková věž. Rozšířena bude možnost vstupu, vysázena nová zeleň a dešťová voda bude zachycována do podzemních nádrží.

Areál původně pražských jatek byl založen v roce 1895. Jako jatka fungoval do 80. let minulého století, kdy se začal měnit na tržnici. Areál byl prohlášen kulturní památkou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pražská tržnice

Štítky ČR, reality, památky, Praha, Pražská tržnice, dům, Michal Tošovský, hlavní město, Holešovice, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pražské tržnici zmizí dva chátrající domy z 90. let. Nacházejí se u severního vstupu  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.