Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nového provozovatele získalo odběrové místo na Mariánském náměstí

Odběrové místo na testy na covid-19 na pražském Mariánském náměstí nově provozuje firma GHC Genetics. Zájemci tak ve stanu před budovou Nové radnice mohou podstoupit jak PCR testy na covid-19, tak testy antigenní. V tiskové zprávě to oznámil magistrát hlavního města. Ten otevřel odběrové místo v centru metropole v dubnu ve spolupráci s Městskou poliklinikou Praha (MPP) a Českým červeným křížem. Poliklinika už testy na náměstí před radnicí neposkytuje z finančních důvodů, uvedla pro radní hlavního města Milena Johnová (Praha Sobě).

PCR testy i ty antigenní

Důvodem je zásadní snížení plateb za odběry. Naše poliklinika, která nemá vlastní laboratoř, nebyla s to zajistit provoz bez (poměrně citelné) finanční ztráty, protože platby zdravotních pojišťoven nepokryjí náklady,“ uvedla pražská radní, v jejíž gesci je zdravotnictví a sociální politika.

Městská poliklinika na náměstí v centru metropole od dubna nabízela neinvazivní PCR testy, kdy se vzorek odebíral ze slin. Mluvčí GHC Genetics Michal Mikšík řekl, že firma bude tuto službu na Mariánském náměstí nabízet i nadále. Lidé si tak budou moci vybrat, zda chtějí podstoupit PCR test, pro nějž se vzorek odebírá z nosohltanu nebo ze slin. V případě, že bude testovaný za test muset platit, bude jej PCR test ze slin stát podle Mikšíka 810 korun. Nově je rovněž možné podstoupit PCR test, jehož výsledek bude testovaný znát do dvou hodin od odběru. Za takzvaný expresní test zaplatí podle ceníku na webu laboratoře 7500 korun.

V pracovní dny od 8 do 19 hodin

Odběrové místo na Mariánském náměstí ve stanu, který poskytuje Český červený kříž, je otevřené v pracovní dny od 08:00 do 19:00 hodin. Od pondělí 20. července je podle tiskové zprávy třeba se k testu objednat prostřednictvím rezervačního systému na webových stránkách laboratoře nebo covid.praha.eu.

GHC Genetics v Praze provozuje rovněž odběrová místa na Václavském náměstí, na Výstavišti v Holešovicích a na Vítězném náměstí v Praze 6.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto praha.eu

Štítky ČR, správa, koronavirus, Praha, testování, PCR Test, COVID-19, Mariánské náměstí (Praha), Český červený kříž, Milena Johnová, Praha sobě, laboratoř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nového provozovatele získalo odběrové místo na Mariánském náměstí  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.