Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ve dvou přírodních koupalištích v Praze jsou sinice

Pražská hygienická stanice upozorňuje veřejnost na fakt, že se v pražském rybníku Šeberák objevily v průběhu července sinice. Citlivějším jedincům může jejich výskyt způsobit potíže. V ostatním přírodních koupalištích v Praze je kvalita vody dobrá. Výjimku tvoří ještě hostivařská nádrž, kde jsou sinice už od jara. Pracovníci pražské hygienické stanice v hlavním městě dlouhodobě monitorují sedm přírodních koupališť.

Koupání v Šeberáku a v Hostivaři hygienici nedoporučují lidem s citlivou kůží

Pražští hygienici potvrdili výskyt sinic v Hostivařské přehradě a v rybníku Šeberák na okraji Kunratic měřeními, která provedli v pondělí 12. července. Sinice se v těchto místech objevují každoročně. V roce 2020 měření odhalila sinice v přehradní nádrži na potoce Botiči, který se nachází v sousedství hostivařkého lesoparku, už v květnu.

Co se týče koupání v Šeberáku a v Hostivaři, tak to odborníci zatím nezakázali, ale nedoporučují je osobám s citlivou kůží.

Nejlepší voda je v Radotíně, na Lhotce a v rybníku Motol

Nejlepší voda je od května, kdy se měření prováděla poprvé, v koupalištích s přírodním čištěním vody v Radotíně, na Lhotce v Praze 4 a v rybníku Motol. V červenci pak hygienici ohodnotili nejlepší známkou vodu v nádrži Divoká Šárka v údolí Šáreckého potoka. Kvalita vody se v polovině měsíce zlepšila také v koupališti Džbán v Praze 6, voda je zde nyní zcela čistá.

Sinice obsahují látky, které mohou vyvolat vážné alergické reakce. Podle citlivosti se mohou u koupajícího objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže. Produkují také toxiny, při velmi vážné otravě může podle hygieniků dojít i k trvalému poškození jater. K množení organismů přispívá teplé počasí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Czech Wikipedia user Packa, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Praha, přírodní koupaliště, Krajská hygienická stanice, rybník, Šeberák, Hostivař, Radotín, Lhotka, Motol, Kunratice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve dvou přírodních koupalištích v Praze jsou sinice  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.