Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pražští celníci dostali nové speciální auto. Pomůže jim s odhalováním drog

Pražským celníkům k odhalování drog v domech, skladištích či vozidlech pomáhá nové speciální auto. To je vybaveno přístroji, které dokážou okamžitě zjistit omamné a psychotropní látky i jejich prekurzory. Speciální vozidlo se využívá při silničních, vlakových i domovních kontrolách. Uvedla to mluvčí pražského celního úřadu Ivana Kurková.

Propojení pomocí bluetooth i wi-fi

Speciální přístroje, které se v autě nacházejí, jsou například Ramanův spektrometr, itemizér nebo špičkový ruční rentgen pro efektivnější odhalování skrytých prostor a tajných schránek v dutinách vozu, návěsu nebo třeba kontejneru.

Ruční rentgen Videry PX1 je využíván k neinvazivní kontrole vozidel, kdy při případném podezření nemusí celníci demontovat plasty a čalounění. Rentgen umožňuje detekci anorganických a organických látek, plastů či kovů. Pořízení jednoho snímku může trvat kolem 24 sekund a rychlost načítání jeho obrazu je patnáct centimetrů za sekundu,“ řekla mluvčí Ivana Kurková.

Kurková dodává, že velkou výhodou je také propojení pomocí bluetooth nebo wi-fi s počítačem. Právě díky tomuto ručnímu rentgenu bylo již odhaleno větší množství nelegálně přepravovaných cigaret. Ty byly ukryty v konstrukčních dutinách dálkového autobusu z Ukrajiny.

Využití kdekoliv na území Česka

Vozidlo díky své konstrukci a vybavení může být nasazeno takřka kdekoliv na časově nezbytnou dobu, a to bez připojení na externí zdroj. Na místě bude také možné provádět analýzu stěrů z kontrolované osoby a předmětů, či okamžitě detekovat neznámou látku.

Ačkoliv je vůz primárně určen pro nasazení v regionu hlavního města, může být v případě potřeby využit kdekoliv na území České republiky. Pro potřeby obsluhy pak byli vyškoleni čtyři příslušníci pražské celní správy. „Toto speciální školení zorganizovala Celní protidrogová jednotka ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou,“ doplnila Kurková.

Pořízení speciálního vozidla bylo spolufinancováno z Evropských fondů z fondu pro vnitřní bezpečnost a částečně z vlastních zdrojů Celní správy České republiky. Auto bylo pořízeno 17. června 2021, jeho maximální rychlost je 165 kilometrů za hodinu a váží 2850 kilogramů.

Ohodnoť článek

Foto Celní správa ČR

Štítky ČR, kriminalita, clo, drogy, Praha, auto, rentgen, Česko, Celní správa České republiky, Národní protidrogová centrála, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští celníci dostali nové speciální auto. Pomůže jim s odhalováním drog  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.