Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražská tržnice dostane nový kabát. Praha vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž

Praha vyhlásila mezinárodní architektonicko-krajinářskou soutěž na to, jak budou vypadat veřejná prostranství areálu Pražské tržnice. Soutěž nese název „Meziprostory Pražské tržnice” a je dvoukolová. První kolo návrhů porota posoudí v říjnu, pět návrhů pak postoupí do druhého kola. Vítěz bude známý příští rok na jaře. Soutěžící budou navrhovat podobu a funkci všech prostranství mezi budovami, dále řešení nových vstupů do areálu, umístění zeleně či využití dešťové vody.

Nové vstupy do areálu i prostory mezi halami

Předmětem řešení budou hlavně vstupy do areálu, jednotlivá korsa a náměstí, dále pak prostory mezi halami nebo mobiliář. „Požadujeme, aby řešení respektovalo historickou podobu Tržnice, ale zároveň reflektovalo nejmodernější přístupy ke krajinářské architektuře. „Architekti budou navrhovat mimo jiné zazelenění areálu, způsob nakládání s dešťovou vodou, ale i přívětivost areálu ke všem věkovým a příjmovým skupinám Pražanů,” říká k soutěži náměstek primátora Pavel Vyhnánek (PRAHA SOBĚ).

Podle něj jde o klíčový milník na cestě k rekultivaci památkově chráněného areálu, jehož plocha odpovídá dvěma Václavským náměstím. Technický stav Pražské tržnice pak také odráží desítky let nečinnosti města.

Památkově chráněný areál

Soutěžící by měli brát v potaz památkovou ochranu areálu. Ten je od roku 1993 kulturní památkou. Vítězný ateliér pak bude úzce spolupracovat s odborníky, kteří pro město řeší dlouhodobý rozvoj i každodenní fungování areálu. Podle hlavního města by architekti měli také důkladně řešit nakládání s dešťovou vodou a umístění zeleně. Cílem soutěže by mělo být zkultivování celkové prostředí areálu.

Řešit se budou také nové vstupy, a to především z Argentinské ulice. V její blízkosti se totiž do budoucna počítá s výstavbou nové městské čtvrti Praha-Bubny. Úprav se dočká vstup z Jateční ulice i hlavní vstup, u které se chystá stavba nové pěší lávky mezi Holešovicemi a Karlínem.

HolKa má zelenou. Stavba lávky mezi Karlínem a Holešovicemi začne na konci léta

Právní moci dnes nabylo stavební povolení lávky HolKa pro chodce a cyklisty, která bude spojovat Prahu 7 a Prahu 8. Metropole v půlce dubna vypsala veřejnou zakázku na zhotovitele, předpokládané zahájení stavby je na konci léta 2021. Chodcům a...

Mezinárodní porota

Předsedkyní mezinárodní poroty je architektka Gabu Heindl z Vídeňského ateliéru Gabu Heindl Architektur. Dalšími členy budou  krajinářský architekt Régis Guignard, původem z Francie a Irakli Eristavi z Prešovského atelieru zerozero, autor Kultur parku v Košicích.

Kromě zahraničních architektů v porotě zasednou také ti čeští. Bude to například Štěpánka Šmídová z Landscape Architects nebo architekt a urbanista Marek Obtulovič za ODDO Architects a Hanoj. V porotě zasednou také pražští zástupci a politici z řad koalice i opozice.

Podle předsedkyně mezinárodní poroty, Gabu Haindl, je veřejný prostor města důležitý pro každou společnost. A právě během pandemie si lidé vyzkoušeli, jak je právě tento prostor pro všechny důležitý a cenný. „Díky této soutěži se úžasný prostor areálu Pražské tržnice tak bohatý na historii otevírá nové reflexi a novým vizím, citlivým a inkluzivním. Soutěž, věřím, zajistí této rozlehlé tržní části města tu nejvyšší možnou prostorovou, sociální a ekologickou kvalitu, a to pro současné i budoucí generace,“ říká Gabu Haindl.

Soutěž bude dvoukolová

První kolo bude otevřené a ateliérům budou zadávána základní fakta a očekávání od města. Ve druhém kole pak budou vybraným uchazečům poskytnuty podrobné informace s cílem dopracovat návrhy do podoby realizovatelné při stávajících limitech. Výsledky druhého kola budou vyhlášeny v únoru 2022.

V průběhu několika příštích let se pak uskuteční realizace vítězných návrhů. Předpokládaná hodnota rekonstrukce podle vítězného návrhu se odhaduje v řádu vyšších stovek milionů korun. Bude realizována v několika fázích.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Praha, Pražská tržnice, soutěž, architektura, Praha 7, Holešovice, ateliér, povrchová voda, Pavel Vyhnánek, Francie, Hanoj, Košice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská tržnice dostane nový kabát. Praha vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.