Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policie dosud nenašla viníka požáru kostela v zahradě Kinských. Případ odložila

Policie dosud neodhalila viníka požáru, který vloni zničil dřevěný pravoslavný kostel svatého Michala v zahradě Kinských. Případ proto odložila. Uvedl to mluvčí pražských policistů Jan Rybanský. Kostel ze 17. století vyhořel vloni 28. října.

Případ však může být obnoven

Hasiči krátce po požáru sdělili, že požár zřejmě způsobila lidská chyba a že oheň mohl souviset s pohybem lidí bez domova. Technickou závadu vyloučili.

V zahradě Kinských na Smíchově včera hořel dřevěný kostel sv. Michala. Na místě krátce po třetí hodině odpolední zasahovaly čtyři profesionální a dvě dobrovolné jednotky hasičů. Požár zasáhl spodní část stavby i tři věže, šindelová střecha...

V uplynulých dnech byl případ odložen. Na základě výsledků znaleckých zkoumání, vyhodnocení zajištěných stop, výslechů vytipovaných osob a veškerého úsilí kriminalistů nebyly zjištěny informace, které by vedly k objasnění případu a k případnému zahájení trestního stíhání vůči konkrétní osobě,“ uvedl nyní mluvčí policistů Jan Rybanský. Doplnil, že policie může případ obnovit, pokud vyjdou najevo nové skutečnosti.

Provizorní konstrukce, která stavbu chrání

Pražský magistrát se v lednu rozhodl zakrýt zbytky kostela provizorní konstrukcí, která má stavbu chránit před povětrnostními vlivy dva roky, než bude hotová rekonstrukce památky. Podle zástupců magistrátu půjde velká část kostela opravit. Oheň nejhůře zasáhl trojici věží kostela, stavba také přišla o značnou část střechy. Požár se rozšířil zejména zvenku stavby, uvnitř hořelo jen na některých místech. Na obnovu památky zřídilo město veřejnou sbírku.

Lidé ve veřejné sbírce na obnovu požárem zničeného kostela sv. Michala darovali již více než milion korun

Ve sbírce na obnovu dřevěného kostela sv. Michala ze 17. století, který 28. října zasáhl rozsáhl požár, lidé přispěli od jejího vyhlášení na začátku listopadu již více než milionem korun. Sbírka potrvá až do 4. listopadu příštího roku. Zbytky...

Dřevěný kostel stál v zahradě Kinských od roku 1929, kdy byl do Prahy rozebraný přivezen z obce Velké Loučky u Mukačeva v tehdejší Podkarpatské Rusi. Šlo o dar Rusínů hlavnímu městu. Kostel byl součástí sbírek národopisného oddělení Národního muzea v Praze.

Požár kostela nebyl ojedinělý

Podobné požáry se staly i dříve. V srpnu 2017 shořel historický dřevěný kostel v Gutech na Frýdecko-Místecku ze 16. století, v dubnu 2002 plameny zničily dřevěný kostel svaté Kateřiny v Ostravě-Hrabové ze stejného období. V březnu 2014 shořela rovněž dřevěná chata Libušín na Pustevnách v Beskydech, kterou na sklonku 19. století navrhl Dušan Jurkovič.

.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasiči Praha

Štítky ČR, kriminalita, požár, Praha, kostel, zahrada Kinských, policie, Kinského zahrada, Pražský magistrát, Dušan Jurkovič, Národní muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

máte recht...ve Francii taky žháře kostelů a katedrál nedopadli

Čtvrtek, 8. července 2021, 19:54Odpovědět

Policie dosud nenašla viníka požáru kostela v zahradě Kinských. Případ odložila  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.