Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zubří samice Prixi míří z pražské zoo do volné přírody

Z pražské zoo míří do volné přírody další zubr. V úterý se na cestu do ázerbájdžánského národního parku Šahdag vydala samice zubra evropského Prixi. Ta ještě před samotným vypuštěním v parku stráví několik měsíců v berlínské zoo Tierpark. Právě tato zoo shromažďuje zubry určené k transportu.

Zubři jsou největšími suchozemskými obratlovci Evropy. Samci váží půl tuny až 920 kilogramů, samice 320 až 540 kilogramů. Ze tří geografických poddruhů zubra dva vyhynuly, a to horský zubr kavkazský, kterého člověk vyhubil po první světové válce, a jemu příbuzný zubr karpatský, který vyhynul mnohem dříve. Geny dvou předchozích poddruhů v sobě nese přežívající zubr evropský.

Prixi se na Kavkaze připojí ke své sestře Prťce

Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka je Prixi druhým zubřím mládětem z pražské zoo, které zamíří na Kavkaz. Tím prvním byla její starší sestra Prťka, která na místo, kde byli zubři vyhubeni v polovině 20. let minulého století, odjela před dvěma lety.

Obě samice se tak stanou zakladatelkami tamní obnovené zubří populace,“ řekl Bobek. Do přírody bylo celkem ze Zoo Praha zatím vypuštěno sedm zubrů.

Prixi bylo před dlouhou cestou podáno foukačkou anestetikum, aby ji mohli ošetřovatelé pomocí plachty přemístit do bedny.

Mezinárodní projekt na záchranu zubrů evropských

Do parku Šahdag bude Prixi přepravena v rámci mezinárodního záchranného projektu, na kterém se pražská zoo podílí. Podle náměstka pražské zoo Jaroslava Šimka zubřici pro převoz do Ázerbájdžánu vybral koordinátor Evropského chovného programu, přičemž cílem projektu je založení zdravé a životaschopné populace zubrů v místě jejich původního výskytu.

Pražská zoo chová zubry evropské od roku 1948, kdy sem přišel první čistokrevný samec jménem Platan. Zahrada se tak stala první zoo na našem území, která zubry začala chovat. Od té doby odchovala téměř sto mláďat. Poslední se narodilo před dvěma týdny.

Projekt na návrat zubrů na Kavkaz podporuje Světový fond na ochranu přírody, ázerbájdžánské ministerstvo ekologie a přírodních zdrojů a Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií, jejímž členem je právě i Zoo Praha.

Ohodnoť článek

Foto Zoo Praha

Štítky ČR, Ázerbájdžán, příroda, zoo, Praha, ZOO Praha, projekt, Miroslav Bobek, Kavkaz, první světová válka, Jaroslav Šimek, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zubří samice Prixi míří z pražské zoo do volné přírody  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.