Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Při rekonstrukci hotelu InterContinental bylo objeveno 35 tun azbestu. Lidem nebezpečí nehrozí

Při stavebních pracích na hotelu InterContinental na Starém Městě v centru Prahy bylo nalezeno 35 tun dnes již zakázaného azbestu. Ve spolupráci s pražskou hygienickou stanicí stavební firma nebezpečnou látku citlivě likviduje, aby nedošlo k ohrožení okolí. Podle informací okolním obyvatelům nebezpečí však nehrozí.

Azbest se používal z protipožárních důvodů

Většina významných budov tohoto období měla z technického hlediska experimentální charakter. Architekti a inženýři ověřovali nové materiály a technologie. V případě InterContinentalu se například jednalo o u nás nepříliš používaný pohledový beton. Azbest se v těchto stavbách používal zpravidla z protipožárního důvodu,“ uvedl I. náměstek pražského primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček (TOP 09 a STAN –⁠ Spojené síly pro Prahu).

Právě azbestové prvky byly běžným stavebním prvkem brutalistních staveb ze 70. let minulého století a hotel InterContinental nebyl výjimkou. Práce na obnově hotelu začaly letos v březnu. Po dokončení všech prací by měla být budova od azbestu zcela vyčištěna.

Nebezpečný azbest zde obsahovaly zejména podokenní panely, fasády budov a obklady některých výtahových šachet. Přítomnost azbestových látek v ovzduší byla naměřena s negativním výsledkem. Veřejnosti tak nebezpečí v tomto ohledu nehrozí.

Co se týče demontáže panelů, tak tu zajistil generální dodavatel stavby, společnost Metrostav, a to prostřednictvím certifikované společnosti. Azbestový odpad pak bude zklikvidován na skládce podle platné legislativy.

Podle ředitele Divize 9 společnosti Metrostav Martina Sirotka již od začátku rekonstrukce počítali s tím, že na azbestové prvky pravděpodobně narazí. „Celou operaci jsme řádně projednali s Hygienickou stanicí hlavního města Prahy a vše probíhá v souladu s hygienickými předpisy. Panely jsou demontovány vcelku a separace pak probíhá na specializovaném pracovišti,“ dodal Sirotek.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jirka Bubeníček, Public domain, via Wikimedia Commons

Štítky InterContinental, rekonstrukce, azbest, Praha 1, Staré Město, hotel, Krajská hygienická stanice, Praha, Staré Město pražské, Petr Hlaváček, Metrostav, TOP 09, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při rekonstrukci hotelu InterContinental bylo objeveno 35 tun azbestu. Lidem nebezpečí nehrozí  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.