Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

S rekonstrukcí haly Smíchovského nádraží se začne zřejmě v roce 2023

Zřejmě v roce 2023 začne oprava odjezdové haly a jižního křídla pražského Smíchovského nádraží. Již příští rok se však začnou rekonstruovat nástupiště a severní část. Oprava haly měla podle dřívějších informací začít již v roce 2019. Podle mluvčí Správy železnic (SŽ) Radky Pistoriusové však organizace musela plán přepracovat v návaznosti na záměr Prahy vybudovat dopravní terminál.

SŽ rozdělila rekonstrukci na dvě části, z nichž první se týká haly a jižního křídla a druhá železniční stanice spolu se severní částí budovy. Tendr na vypracování projektové dokumentace pro opravu haly a jižního křídla podle Pistoriusové plánuje organizace vypsat v polovině letošního roku, se začátkem prací nepočítá v letošním ani příštím roce.

S druhou části je příprava dále, letos na podzim chce podle mluvčí SŽ vyhlásit soutěž na stavební firmu, začít s pracemi by mohla začátkem příštího roku. Práce budou kromě oprav severní části budovy zahrnovat rekonstrukci železniční stanice včetně opravy nástupišť, vytvoření jednoho nového a opravy podchodů.

Proměny Smíchovského nádraží i jeho okolí

Celé nádraží a jeho okolí by v následujících letech měly čekat další proměny, které připravuje hlavního město. Na střeše budovy má vzniknout autobusový terminál, v plánu je P+R parkovací dům pro 1000 aut a nová lávka přes železnici, která má spojit Smíchov, Radlice a novou čtvrť Smíchov City, vznikající mezi nádražím a Na Knížecí. Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve řekl, že by se do přeměněného areálu nádraží mohly přesunout sídla SŽ, Ředitelství silnic a dálnic, ministerstva dopravy a Českých drah.

Začala výstavba Smíchov City, největšího projektu v moderních dějinách Prahy

Území kolem nádraží na Smíchově se má v příštích letech stát symbolem proměny města ve 21. století. Právě dnes byl totiž položen základní kámen nové čtvrti s názvem Smíchov City, kde má vzniknout téměř 400 tisíc metrů čtverečních bytových,...

I když rekonstrukce haly začne podle Pistoriusové až za dva roky, SŽ vypověděla smlouvu nádražní restauraci Oáza, známé spojením s postavou undergroundu Ivanem Martinem Jirousem.

FOTO: Legendární smíchovské nádražce Oáza končí smlouva. Nahradí ji food court

Restaurace Oáza je podnik, kterých je dnes v Praze už relativně málo. Jde o dnes už legendární nádražní hospodu s klasickou línou atmosférou uprostřed uspěchaného Smíchovského nádraží. Oáza se během let stala útočištěm například pro básníka Ivana...

Nádražní restaurace se v metropoli řešily v posledních letech opakovaně. Po uzavření vlakové stanice v Bubenči zanikla tamní hospoda, budovu poté koupilo město. V blízké době chce Praha 6 prostor znovu otevřít jako kulturní centrum s bistrem a kavárnou. V roce 2019 se v médiích objevila také informace o tom, že SŽ plánuje zdvojnásobit nájem provozovateli podniku v budově Dejvického nádraží, který by tak musel skončit. Zpráva vyvolala odpor místních, nakonec se obě strany dohodly na pokračování nájmu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, železnice, stavby, správa, Praha, Smíchovské nádraží, rekonstrukce, oprava, Správa železniční dopravní cesty, Andrej Babiš, Ivan Martin Jirous, České dráhy, ANO 2011, Ministerstvo dopravy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S rekonstrukcí haly Smíchovského nádraží se začne zřejmě v roce 2023  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.