Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé by podle české agrární komory neměli krmit nutrie. Zvířata napáchají více škody než užitku

Agrární komora České republiky (AKCR) vyzývá na svých stránkách, aby lidé nekrmili nutrie. Jedná se totiž o invazivní druh živočicha, který přírodě spíše škodí, než prospívá. AKCR upozorňuje na fakt, že především ve městech se z krmení nutrií stává atrakce. Nutriím se daří se také v Praze, a to především v povodí Rokytky, Botiče i podél Vltavy.

Vypadají jako roztomilá zvířata, jde však o nepřítele zemědělců

I když nutrie možná vypadají jako roztomilá zvířata, opak je pravdou. Jedná se o nepřítele tuzemských zemědělců a české přírody. Je to invazivní druh živočicha, který způsobuje problémy na vodních dílech a březích řek.

Hluboké nory, které nutrie vyhrabou, mohou vést až k sesuvu půdy či dokonce pádu stromů. Na polích jim k chuti přijdou obilniny, zelenina nebo řepka.

Pro lidi představují i zdravotní riziko, jelikož mohou přenášet několik nepříjemných nemocí, jak je eptospiróza, salmonelóza, brucelóza, tularémie nebo krysí žloutenka.

Podle AKCR je hlavním problémem nutrií fakt, že nemají v přírodním prostředí přirozeného predátora, a tak může dojít vlivem nekontrolovaného množení k narušení ekologické rovnováhy a k vytlačení domácích druhů volně žijících živočichů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto facebook.com/agrarnikomoracr

Štítky nutrie, krmení, agrární komora, Česko, voda, Agrární komora České republiky, živočichové, Praha, Vltava, Rokytka, Botič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé by podle české agrární komory neměli krmit nutrie. Zvířata napáchají více škody než užitku  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.