Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha včera vyjádřila solidaritu s Vídní. Petřínská rozhledna se oděla do rakouských národních barev

Petřínská rozhledna se včera v souvislosti s pondělními útoky v centru Vídně rozsvítila v rakouských národních barvách. Tímto gestem Praha vyjádřila podporu rakouské metropoli, kde v pondělí v centru města došlo k několika teroristickým útokům.

Praha vyjadřuje podporu Rakousku

„Pondělní útoky, které si vyžádaly lidské životy i zraněné, jsou zavrženíhodné a v naší společnosti pro ně není místo. O to víc bychom se v takových okamžicích měli spojit a bránit hodnoty, na kterých je založena evropská civilizace. Hodnoty, mezi něž patří i svoboda vyznání a to bez obav z jakýchkoliv násilných útoků,“ řekl pražský radní Jan Chabr s tím, že hlavní město v těchto chvílích vyjadřuje Rakousku plnou podporu. Tu včera demonstrovalo rozsvícením Petřínské rozhledny.

Petřín například svítil ve francouzských barvách při útoku na redakci Charlie Hebdo a po požáru Notre-Dame, pravidelně září zeleně na irský svátek sv. Patrika, modře zářila letos jako připomínka dne autistů.

Nasvícení rozhledy zajistila městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP). Podle Tomáše Jílka, předsedy představenstva THMP, rozhledna svítí každý den po setmění v bílé barvě. Pro speciální nasvícení do různých barev je pak vybavena moderní soustavou LED svítidel. „Díky ní můžeme rozhlednu využívat i jako světelný symbol a upozorňovat tak na významná výročí nebo světové události. Přál bych si, abychom v budoucnu rozhlednu z důvodů podobných těm včerejším už nikdy rozsvěcovat nemuseli,“ doplnit Tomáš Jílek.

O nasvícení Petřínské rozhledny v rakouských národních barvách včera informoval na svém twitteru i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto THMP

Štítky Petřín, Praha, Rakousko, Vídeň, atentát, Petřínská rozhledna, rozhledna, Technologie hlavního města Prahy, Tomáš Jílek, Zdeněk Hřib, Jan Chabr, Charlie Hebdo, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

A islamisti se třásli hrůzou.

Neděle, 8. listopadu 2020, 09:53Odpovědět

Praha včera vyjádřila solidaritu s Vídní. Petřínská rozhledna se oděla do rakouských národních barev  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.