Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nová siréna na Hostivařské přehradě má v případě nebezpečí varovat místní obyvatele

Nová elektronická siréna s možností verbální informace byla umístěna na Hostivařské přehradě v Praze 10. Díky ní bude možné komunikovat s obyvateli a zajistit jejich ochranu, pokud by na přehradě hrozilo třeba zvýšení hladiny vody.

V současné době je varování na území hlavního města Prahy zabezpečováno celkem 428 sirénami, z nichž je 220 součástí elektronického autonomního systému varování.

V okolí Hostivařské přehrady bude bezpečněji

Siréna, která je umístěna na hrázi u velína na přehradě Hostivař, byla zřízena především pro informování veřejnosti při povodňových událostech na vodním toku řeky Botič. V Praze se letos jedná o první podobné umístění takového zařízení.

Investice do bezpečnostních opatření jsou pro nás jednou z hlavních priorit. Z povodní v roce 2013 jsme si vzali ponaučení a myslíme i na menší toky a přehrady, jelikož díky včasnému varování můžeme předejít nejen škodě na majetku, ale hlavně ztrátám na lidských životech. Jakákoli sebemenší investice se totiž při mimořádných událostech mnohonásobně vrátí. Siréna v Hostivaři zde má své nezastupitelné místo a lidé v okolí se mohou cítit o to více v bezpečí,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček.

Siréna za bezmála 500 tisíc

Hlavní město Praha se snaží budovat podobné sirény na přehradách a dalších vodních tocích po celém území města dlouhodobě. Právě u rozvodnění Botiče při povodních v roce 2013 se ukázalo, že i zdánlivě menší toky mohou způsobit potíže a kromě materiálních ztrát ohrozit na životech i obyvatele. „Proto byla siréna umístěna i na Hostivařské přehradě, ačkoli náklady na vybudování jsou zde vyšší a dosáhly včetně výkopových prací, nákupu a montáže sirény, rádia, antény a usazení sloupu 480 tisíc korun bez DPH,“ dodal tiskový mluvčí hlavního města Prahy Vít Hofman.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky siréna, Hostivař, Hostivařská přehrada, nebezpečí, Vodní nádrž Hostivař, Praha, přehrada, hlavní město, Botič, Petr Hlubuček, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová siréna na Hostivařské přehradě má v případě nebezpečí varovat místní obyvatele  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.