Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Děvče z Karlína, které se nebálo postavit komunistům. Věra Čáslavská má v Praze pamětní desku

Věra Čáslavská má v Praze novou pamětní desku. Dnes ji odhalili na jejím rodném domě v Sokolovské ulici v Karlíně. Slavnostní odhalení iniciátoři naplánovali na den, kdy si připomínáme nedožité osmdesáté narozeniny nejstatečnější české gymnastky, která se nebála postavit komunistickému režimu.

Odvrácená hlava při sovětské hymně

Sportovní legenda Věra Čáslavská se narodila 3. května 1942 a celý svět ji zná nejen díky mimořádným sportovním výkonům, sedmi zlatým olympijským medailím a čtyřem titulům mistryně světa, ale také díky jejím morálním zásadám, které ukázala na olympijských hrách v Mexiku v roce 1968. Tehdy před miliony diváků na celém světě projevila nesouhlas s okupací Československa, když na stupních vítězů odvrátila hlavu při sovětské hymně.

Věra Čáslavská se v roce 2017 stala čestnou občankou Prahy 6, její jméno nese i základní škola na Petřinách, ale životní dráha milované sportovkyně začala v Praze 8. Rodný dům Věry Čáslavské stojí na adrese Sokolovská 351/25, Praha 8 – Karlín, na jehož fasádě byla dnes slavnostně odhalena pamětní deska.

Na radnici Prahy 8 vlaje ruská vlajka, zlobí se lidé. Máme jen hodně podobnou, vysvětluje starosta

Starosta městské části Praha 8 Ondřej Gros (ODS) na svých sociálních sítích informoval o tom, že v posledních dnech musí reagovat na kuriózní stížnosti veřejnosti. „V poslední době se nám objevuje takový nešvar,“ napsal. „Vyskytly se útoky, že je...

„Statečná žena, která se nebála postavit komunistickému režimu“

„V tomto domě se v roce 1942 narodila Věra Čáslavská,“ píše se na desce. „Sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastice. Statečná žena, která se nebála postavit komunistickému režimu,“ pokračuje nápis na desce, která nově zdobí dům, jehož byt ve čtvrtém patře Věra Čáslavská obývala.

„Věra Čáslavská se narodila právě tady a prožila tady své dětství, takže si jistě zaslouží, aby to sousedé, ale i přespolní věděli,“ řekl pro Pražskou Drbnu na slavnostním odhalení starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

„Je důležité připomínat osobnosti minulého století a jsem šťastná, že se to podařilo“

„Věra Čáslavská se narodila v Karlíně a já mám to štěstí, že každý den chodím touto ulicí. Začala jsem pátrat a strašně mě mrzelo, že takto statečná žena pamětní desku nikde v Praze nemá,“ řekla novinářům na dnešním slavnostním odhalení iniciátorka vyvěšení pamětní desky Jana Kasalová, kamarádka dcery Věry Čáslavské Radky. „Je důležité připomínat osobnosti minulého století a jsem šťastná, že se to podařilo,“ dodala.

Nadační fond Věry Čáslavské si připomene nedožité osmdesátiny mší svatou v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí dnes v šest hodin večer.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ron Kroon / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons,

Štítky pamětní deska, Věra Čáslavská, Karlín, Praha 8, odhalení, Praha, komunistický režim, olympijské hry, Mexiko, ODS, Československo, Ondřej Gros

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Děvče z Karlína, které se nebálo postavit komunistům. Věra Čáslavská má v Praze pamětní desku  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.