Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praha dokončí „pomník chaosu“. Podívejte se, jak to vypadá uvnitř

Budovu Centra Palmovka v Praze 8 dokončí magistrát, který ji včetně pozemků převzal od osmé městské části. Hlavní město rovněž odpustilo radnici dluh, když mu nevrátila dotaci na dokončení budovy. Výměnou za budovu a pozemky pak Praha 8 dostane od města dotaci 550 milionů korun. Změnu a finanční vyrovnání schválili pražští zastupitelé. Praha 8 zároveň zaplatí podle dohody stavební firmě Metrostav Alfa zhruba 142 milionů korun. Projekt budovy byl schválen v roce 2010, dosud není dokončena. Piráti z Prahy 8 nedávno vydali video, kde představují aktuální podobu budovy zevnitř.

Magistrát odpustil Praze 8 dluh 244 milionů korun

Zastupitelé ve čtvrtek schválili memorandum mezi magistrátem, Prahou 8 a stavební firmou, která stáhne své žaloby na radnici. „Pro hlavní město je klíčové, že když nabyde nemovitosti, aby to bylo bez právních zátěží a rizik, která souvisela právě s budovou Nové Palmovky," řekl radní Jan Chabr (TOP 09).

Město dalo před několika lety radnici půjčku 300 milionů korun na dostavbu. Vzhledem k tomu, že stavba nebyla dokončena, město chtělo peníze zpět. Radnice ale vrátila jen část peněz. Nyní dluh ve výši 244,84 milionu Praze 8 magistrát odpustil. „Pokud by město na vrácení dotace trvalo, tak bychom bezpochyby čelili insolvenci městské části, což by mělo katastrofální dopady pro obyvatele Prahy 8. Jedná se o bezprecedentní situaci, kterou nyní řešíme, a doufám, že se to nebude již opakovat," řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Městská část v letech 2022 až 2026 dostane od magistrátu dotaci 550 milionů korun. Peníze bude využívat na investice v dopravě, do zeleně, na vybudování a rekonstrukce sportovišť nebo na opravy majetku.

„Tato budova je pomník chaosu“

Stavbu budovy, kde měla mít radnice nové sídlo a jejíž součástí měly být komerční prostory, schválilo předminulé vedení městské části v roce 2010. Náklady byly tehdy odhadovány na více než miliardu. Minulé vedení Prahy 8 stavbu zastavilo a následně se o její vlastnictví soudilo.

Zastupitelé se dnes na jednání přeli, kdo je za situaci zodpovědný. „Tato budova je pomník chaosu v řízení v režii ODS a ANO. Co bylo v tom příběhu špatně? Všechno," řekl zastupitel Pavel Zelenka (Praha Sobě). Opoziční zastupitel Radomír Nepil (ANO) kritiku odmítl a řekl, že Zelenka příběh Palmovky neříká celý. „Na tomto projektu se podepsal nejvíce zhotovitel," uvedl. Radnice pod vedením ANO a ČSSD podle něho chtěla po stavebníkovi soupis prací, ten jej nedodal, a radnice proto práce nechtěla zaplatit. Stavebník následně zastavil stavbu.

Centrum Palmovka by v budoucnu mělo být součástí proměny celé lokality, kde vzniknou nové domy a zmizí současné autobusové nádraží. Proměnou projde i nynější náměstí Bohumila Hrabala, přibude zeleň, lavičky nebo kavárna. Co bude konkrétně v budově Centra Palmovky, zatím není jasné. Podle dřívějšího vyjádření náměstka primátora Petra Hlaváčka (TOP 09) by mělo jít o administrativní prostory a v okolí budovy pak vzniknou byty.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŠJů, Wikimedia Commons, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Štítky budovy, reality, Centrum Palmovka, Praha 8, Praha, dotace, Nová Palmovka, pomník, radnice, Metrostav, ANO 2011, TOP 09, Palmovka, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha dokončí „pomník chaosu“. Podívejte se, jak to vypadá uvnitř  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.